Social

#distres #aplicatie cancer #Apsco #google play

Aplicatia care masoara emotiile, creata de cercetatorii romani

Specialistii Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au lansat, la 10 ianuarie, o aplicatie pentru bolnavii de cancer, prin care acestia isi pot masura nivelul emotiilor la care sunt supusi, afland in doar cateva secunde daca au nevoie de ajutor din partea unui psiholog.

 

Beneficiarul introduce pe baza unor termometre emotionale, in mai putin de un minut, acele stari pe care le traieste: de la anxietate, stres, depresie si furie, pana la nevoia de ajutor. Combinat, acestea vor arata nivelul de distres oncologic, adica acel stres care este legat de boala, explica specialistii.

 

“Am lansat aplicatia Apsco, care este unica, in limbile romana si maghiara, si care poate fi descarcata gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicatia este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boala, pentru pacientii cu cancer, apartinatori si medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul isi poate monitoriza nivelul de distres astfel incat sa vada daca acesta este sau nu critic. Aplicatia te ajuta sa stii unde este limita in suferinta psihologica, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor in plus", a declarat Degi Csaba, coordonatorul proiectului, conform Mediafax.

El a explicat ca un pacient sau un apartinator descarca aplicatia si, intr-o jumatate de minut, evalueaza starea psihica, ajutandu-se de termometre emotionale.

“Bifeaza pe o scala de la 1 la 10 a termometrelor emotionale nivelul de stres, anxietate, depresie, furie, care arata nivelul de distres oncologic, cauzat de boala. Ultimul termometru este nevoia de ajutor, care arata daca pacientul are sau nu nevoie de ajutor. Aplicatia are o baza de date cu resurse, cu date de contact ale unor institute medicale, dar si ale unor asociatii, fundatii si grupuri de suport pentru bolnavii de cancer din fiecare judet, unde acestia se pot adresa pentru a obtine ajutor. Printr-o apasare de buton, putem ajuta sistemul medical, informatiile ajungand automat la un psiholog sau intr-o baza de date de la spitale. Este si o cercetare in timp real. Aplicatia poate fi folosita zilnic sau saptamanal", a mentionat Degi Csaba.

Degi a spus ca aceasta aplicatie simpla se poate integra in practica oncologica, scopul final fiind sa ajunga in salile de asteptare de la institutele oncologice din tara.

“Ideal ar fi ca aceste institute sa fie dotate cu tablete ieftine, iar pacientii care asteapta sa isi evalueze rapid starea, iar cand intra la cabinetul medicului oncolog acesta are toate datele la indemana, sa stie care este starea psihica a pacientului. in functie de nivelul inregistrat, se acorda ajutor pacientului”, a mentionat Degi.

Sursa foto: ziardecluj.ro


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea