Social

#Help! Snoring #aplicatie tulburari somn # apnee

Aplicatia care depisteaza tulburarile din timpul somnului si te trimite la medic!

Apneea in somn, oprirea respiratiei, este una dintre afectiunile subdiagnosticate in tare noastra, dar care are consecinte serioase, putand nduce chiar la deces. Pentru depistarea tulburarilor de somn a fost dezvoltata o aplicatie smartphone care ofera informatii despre tulburarile de somn si despre medicii specialisti.

Aplicatia "Help! Snoring" poate fi descarcata in mod gratuit si poate fi utilizata pentru informare, dar si pentru testarea persoanelor care sufera de tulburari ale somnului (apnee in somn de tip obstructiv, sforait, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseala in timpul zilei).

Aplicatia se adreseaza tuturor persoanelor care sufera de oboseala, somnolenta diurna, tulburari de concentrare si daca dupa efectuarea testului rezultatul indica o posibila problema, utilizatorii pot accesa si lista medicilor si cabinetelor specializate in diagnosticarea si tratarea tulburarilor de somn.

Presedintele Societatii Romane de Somnologie, dr. Oana Deleanu, a declarat cu ocazia lansarii aplicatiei "Help! Snoring", ca exista 88 de patologii ale somnului, iar apneea este cea de-a doua, ca frecventa, dupa insomnie.

Se estimeaza ca 2,4 la suta dintre persoanele care sunt afectate de patologii ale somnului au de fapt apnee, afectiune intalnita mai frecvent in cazul barbatilor.

Oana Deleanu a explicat ca este vorba de apnee atunci cand pauza de respiratie este mai mare de 10 secunde si cand acestea apar de cel putin cinci ori intr-o ora.

Presedintele Societatii Romane de Somnologie a mai spus ca un studiu facut in 22 de tari a aratat ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. De asemenea, somnolenta a fost asociata in 31 - 41 la suta din accidentele majore ale vehiculelor comerciale (soferi profesionisti).

Medicii specialisti avertizeaza ca, potrivit unei directive europene, statele membre, deci si Romania, trebuie sa adopte pana la sfarsitul acestui an o serie de reglementari astfel incat candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv sa fie obligati sa se supuna unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere.

Specialistii au explicat ca orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie si somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate sau daca adoarme in timpul unor activitati de rutina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea