Social

Apele Romaniei se degradeaza

Doar un sfert din apele tarii noastre mai intrunesc conditiile de puritate conform celei mai inalte clase de calitate. Poluarea industriala si seceta din ultimii ani au dus la reducerea puritatii apelor de suprafata. Fenomenul s-ar putea mentine daca se continua poluarea.

Raportul Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR) privind calitatea apelor in 2007 arata o degradare a apelor de suprafata din acest punct de vedere fata de anii precedenti. Astfel, in timp ce, in 2005, 29% din rauri se incadrau in categoria intai de calitate (foarte buna), in 2006 ponderea a scazut la 28,5%, pentru ca, in 2007, aceasta sa ajunga la 25%.

In acelasi timp, apele de suprafata incadrate la ultimele categorii (calitate proasta si foarte proasta) au ramas la valori aproximativ egale. Astfel, 5,2% din rauri intrau in 2006 la categoria apelor de calitate proasta si 1,5% din apele supraterane se incadrau la categoria de foarte proasta calitate, valorile ajungand, in 2007, la 4,4%, respectiv 1,54%.

Poluarea industriala, principala cauza

Potrivit reprezentantilor ANAR, degradarea calitatii apelor vine pe fondul mai multor factori, dintre care cel mai important il reprezinta poluarea determinata de activitatile industriale.

De asemenea, calitatea scazuta a apelor in anul 2007 fata de anul anterior a fost influentata si de seceta cu care s-a confruntat Romania pe parcursul verii anului trecut. Totodata, cresterea temperaturii apei a favorizat, izolat, mortalitatea piscicola.

Nu in ultimul rand, un factor de poluare il reprezinta depozitarea necontrolata a deseurilor pe malul sau in albia raurilor.

Tendinta de permanentizare


Directorul general al Administratiei Apele Romane, Marius Postelnicescu, afirma ca, in lipsa unor masuri responsabile din partea agentilor economici si a unor actiuni concrete de educare a populatiei, fenomenul ar putea deveni o tendinta in urmatorii ani. „Atata vreme cat agentii economici nu iau masuri responsabile si nu fac investitiile necesare, am putea vorbi de o tendinta de permanentizare a fenomenului.

Pentru ca, prin corelarea factorului de poluare industriala cu temperaturile tot mai ridicate pe timpul verii, de la an la an, calitatea apelor ar putea continua pe aceasta panta descendenta", a declarat directorul ANAR.

Punctele critice

Bazinul Somes - Tisa, raul Lapus, din cauza exploatarilor miniere
Bazinul Mures, pe Valea Sesei
Bazinul Arges - Vedea, zona Glina
Bazinul Oltului, Paraul Sarat, la izvoare , la confluenta cu Oltul si la Caracal , tot in zona de confluenta cu Oltul
Bazinul Siret, Ramnicu Sarat , in amonte de confluenta cu raul Siret si pe Vasluet, in aval de Vaslui, la confluenta cu raul Barlad

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea