Social

Apa Nova intentioneaza sa reabiliteze retelele telescopice din Capitala

Apa Nova - furnizorul de servicii de alimentare cu apa si canalizare din Bucuresti - intentioneaza sa reabiliteze retelele telescopice situate in domeniul privat - care reprezinta patru la suta din totalul retelei de alimentare cu apa a Capitalei (85 km), daca va primi un raspuns favorabil, pana la sfarsitul acestui an, din partea municipalitatii la doua propuneri inaintate acesteia.

"In acest sens, Apa Nova a depus din luna februrie a.c. la Primaria Capitalei un studiu tehnic care cuprinde doua solutii de reabilitare a acestor retele si anume amplasarea unui bransament si a unui pentru fiecare bloc sau pentru fiecare scara de bloc alimentate prin retele telescopice" a declarat luni directorul general al societatii, Andreas Baude.

Reabilitarea acestor retele necesita fonduri situate intre 25-35 milioane euro, in functie de solutia aleasa, in aceste investitii fiind inclusa si reamenajarea retelei interioare a blocului.

Modalitatea de rezolvare a problemei retelelor telescopice si a costurilor aferente privind investitiile si intretinerea acestora trebuie insa decisa de Consiliul Local al Municipiului Bucuresti.(CLMB).

"Apa Nova nu este obligata prin contractul de concesionare sa efectueze aceste lucrari pentru ca reteaua telescopica se afla in domeniul privat, municipalitatea fiind cea care trebuie sa se ocupe, in conditiile in care nu au mai fost facute investitii in aceste zone dinainte de 1989, iar pierderile inregistrate in prezent sunt foarte mari" a mai spus Baude.

Conducerea societatii a propus efectuarea lucrarilor, ca , dar numai daca investitia este suportata de municipalitate sau daca se aproba o ajustare extraordinara de tarife pentru Apa Nova, in medie cu 10 la suta, fata de tariful actual.

Cei 85 de km de retele telescopice din Capitala, respectiv 133 retele, deservesc 1.050 de blocuri cu 2.606 scari, adica nu mai putin de 300.000 de persoane.

Retele telescopice au fost construite inainte de 1989 ca instalatii interioare de apa pentru imobilele cu mai mul de patru etaje avand ca punct de bransare la reteaua publica de hidrofor. Acest tip de retea este si era interzis de legislatia in vigoare la acea data, dar din anumite considerente economice acestea au fost totusi realizate.

Retele telescopice nu au dotarile unor retele publice pentru ca nu au vane, hidranti si bransamente pentru fiecare imobil si nici robinete sau contoare. In conformitate cu legislatia in vigoare, aceste retele sunt interioare si fac parte din domeniul privat al municipalitatii sau al proprietarilor de imobile. Desi vechea regie a apei (RGAB) si actuala societate Apa Nova a distribuit apa pentru imobilele alimentate de retele telescopice, nu a fost responsabila de intretinerea lor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea