Social

#clor piscina #cancer piscina #boli piscina #apa piscina

Apa din piscina, risc de cancer!

Apa din piscina si din jacuzzi poate deveni nociva atunci cand nu sunt respectate cu strictete normele de igiena!

Nu intamplator toate piscinele si strandurile etc. trebuie dotate cu dusuri, studiile precedente aducand probe potrivit carora cocteiul urina-clor provoaca iritarea ochilor, a nasului, prurit pe piele.

Recent, cercetatorii americani au identificat molecule mutagene, ce pot afecta ADN-ul.  Oamenii de stiinta de la Universitatea din Carolina (SUA) au prelevat esantioane de apa din 28 de piscine si jacuzzi private si publice. Ei au putut astfel sa compare apa inainte si dupa ce a fost folosita, in perioade normale din punct de vedere al numarului inotatorilor. Astfel, au fost identificate 100 de sub-produse de dezinfectare din amestecul transpiratiei sau urinei cu clorul.

Rezultatele studiului, aparut revista Environmental Science&Technology, arata ca apa din piscine este de 2,4 ori mai periculoasa comparativ cu apa de la robinet.

Apa din jacuzzi este de 4,1 ori mai riscanta din cauza provocarii de modificari celulare. Evident, cu cat in piscina sau jacuzzi sunt mai multe persoane cu atat potentialul mutagen este mai mare.

De asemenea, persoanele care frecventeaza mai des asemenea bazine sunt mai expuse riscurilor. Aceasta ar putea fi o explicatie a cresterii numarului cazurilor de astm, boli respiratorii si de cancer al vezicii, printre inotatorii profesionisti.

Pentru a profita de avantajele prezentei in piscina fara teama de boli, se recomanda schimbarea regulata a apei, dus inainte de intrarea si dupa iesirea din bazin si, bineinteles, abtinere de la urinarea in apa.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea