Social

Anton Kaindl - Marturii etnografice romanesti

Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", va invita joi, 19 iunie 2008, ora 1300 sala „Gheorghe Focsa” la vernisajul expozitiei Graficianul elvetian Anton Kaindl. Marturii etnografice romanesti.

Expozitia ofera publicului 110 gravuri facute in tehnica acvaforte cu subiecte aproape in exclusivitate din Oltenia. Achizitionate in anul 1970 de catre Muzeul de Arta din Craiova, imaginile sunt astazi, alaturi de noi, in prezentarea acestui demers cultural in perioada 19 iunie – 5 august a.c. si va putea fi vizitata in zilele de Ma – D, orele 900 - 1900.

Gravurile au o deosebita valoare documentara, deoarece multe dintre ele exista si mai pot fi vazute doar in opera celui care le-a apreciat si ne-a iubit atat de mult, graficianul elvetian Anton Kaindl, devenit conationalul nostru.

Acesta, timp de 30 de ani, pana in anul 1951 cand si-a dat obstescul sfarsit, la Bucuresti, a realizat mai multe sute de acuarele si gravuri care au infatisat, in special, monumentele noastre: palate, conace, case, manastiri , schituri, biserici, Troite etc. aproape din toate zonele tarii. Pentru a se putea intelege mult mai bine acest act cultural, trebuie sa subliniem spiritualitatea timpului cu referire la monumentele istorice in diversitatea lor.

Consideram ca deosebit de benefica a fost imbinarea celor intreprinse de oameni luminati ai timpului si perceptia pozitiva a acestora de catre stat, toate conjugate cu receptia superlativa a Casei Regale exprimata ca atare inca de la inceput.

Poate pe foarte multi va surprinde imbratisarea de catre domnitorul, apoi regele Carol I a fondului cultural propriu taranului roman, stare simtita si exprimata si de Elisabeta, viitoarea scriitoare Carmen Sylva. Acest sentiment al regalitatii a atins rezonante superioare in timpul regelui Ferdinand prin cele intreprinse de mult dotata si carismatica sa sotie, Maria.

Aceasta, in anii 1911 – 1915 si apoi in 1925 – 1926, va aduce un suprem omagiu acestui ideal, cand va remodela o aripa importanta a Palatului Cotroceni, subordonand-o stilului neoromanesc sau neobrancovenesc.

Dupa terminarea razboiului, in perioada dintre aceste etape, mai exact in anul 1921 va invita in tara un elvetian nascut la Geneva, in anul 1872, si care, probabil, apoi a trait la Niederbayern (Bavaria Inferioara), in persoana pictorului si gravorului Anton Kaindl.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea