Social

# caini maidanezi #protest #rosia montana

Anotimpul protestelor: Rosia Montana versus cainii maidanezi

Toamna a debutat anul acesta cu vreme pasnica, insa cu oameni plini de frustrari si foarte indignati, hotarati sa schimbe lucrurile pe care parlamentarii romani le decid singuri, tinand cont doar de interesele proprii. Astfel ca 1 septembrie 2013 poate fi de acum notat in istorie, la fel si ziua de 3 septembrie.

Doua cauze sociale, insa cu impacturi diferite

Linistea tarii a fost mai intai perturbata de proteste a sute de tineri care au iesit in strada dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca vor incepe exploatarile de aur la Rosia Montana. In cateva zile, acestor sute de tineri li s-au alaturat si altii, ajungandu-se la noua zile consecutive de proteste si 15.000 de oameni in strada.

 



Din a treia zi de proteste insa, o noua tragedie i-a marcat pe romani. Vestea ca un copil de 4 ani a fost omorat de cainii maidanezi a socat intreaga tara, iar de aici s-a reaprins o veche nemultumire a romanilor in ceea ce priveste caini comunitari.

Totusi, aceasta tragedie nu a reusit sa aiba acelasi impact asupra romanilor. Desi problema cainilor comunitari este una stringenta, ce afecteaza pe toata lumea, la cele doua proteste organizate in aceasta privinta abia s-au strans cateva sute de oameni.

Presa, intre ciocan si nicovala

Desi protestele pentru Rosia Montana nu au fost mediatizate de presa, acestea au reusit sa aiba impactul dorit. Manifestatii contra exploatarii aurului de la Rosia Montana au avut loc atat in tara, cat si in afara. Romanii aflati in orase precum Spania, Germania, Olanda, Danemarca au manifestat si ei in fata ambasadelor impotriva deciziei luate de parlamentarii romani.



Asa ca, desi nu au avut parte de ajutorul presei, indemnurile si organizarea manifestantilor pe retelele de socializare au avut rapid impact.

Mare parte a presei din Romania a incercat sa nu se implice si sa mediatizeze protestele, deoarece acestea difuzeaza si castiga sume destul de mari din reclamele pro exploatarea aurului cu cianura de la Rosia Montana, lucru sesizat chiar si in presa internationala, in special de postul de televiziune CNN.

Criticata se protestatarii romani, presa s-a alaturat manifestantilor in ultimele trei zile si a prezentat pe larg evenimentele ce se desfasoara in centrul Bucurestiului.

Parlamentarii se fastacesc

Daca in cazul cainilor comunitari, parlamentarii au reusit sa ia o decizie, adoptand marti, 10 septembrie legea maidanezilor, prin care se specifica clar faptul ca, in cazul in care cainii de pe strada nu vor fi adoptati in 14 zile, acestia vor fi eutanasiati, in cazul Rosia Montana, lucrurile raman inca neclare. Victor Ponta isi schimba declaratiile de la o zi la alta, la fel ca si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, spunand ca azi sunt de acord cu opinia strazii, iar maine ca vor da aviz pozitiv exploatarii pentru bine economiei tarii.



Sursa foto: luptapentrurosiamontana.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea