Social

Angajatii societatilor falimentare vor fi despagubiti cu trei salarii medii

Angajatii societatilor aflate in faliment vor fi despagubiti din 2007 cu trei salarii medii pe economie. Masura face obiectul unei modificari aduse de guvern la Codul Muncii si nu va fi pusa in practica prin sporirea presiunii fiscale asupra angajatorilor, a declarat ieri Mihai Seitan , secretar de stat in Ministerul Muncii.
Falimentele sporite fac necesar fondul de insolventa
Din contributia de 3,5% pe fondul de salarii, platita de angajatori la somaj, 0,25% vor fi destinati unui fond de protectie a salariatilor societatilor falimentare. Aparitia fondului, care va fi alimentat cu incepere de la 1 ianuarie 2006, este impusa de directivele europene, iar fondul va trebui sa functioneze chiar inainte de integrare, spune Seitan.
Proiectul de lege va fi dezbatut pana la finele anului de catre guvern.
Fondul de insolventa va fi administrat intr-o prima faza de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca , urmand ca, ulterior, banii sa poata fi chiar investiti pentru a aduce profit. Desi s-ar fi putut impune angajatorilor o noua taxa, guvernul prefera varianta deducerii procentului din banii de somaj, pentru a nu mari presiunea fiscala pe firme, anuland astfel efectele benefice ale reducerii contributiilor sociale cu 0,5% de la 1 ianuarie. Despagubirile vor fi suficiente in marea majoritate a cazurilor de faliment, cum nivelul salariilor neplatite de catre firmele falimentare se cifreaza in jurul a doua-patru salarii, spune presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, Arin Octav Stanescu. ,O astfel de masura va scadea tensiunea sociala in cazuri de insolventa (n.red. - faliment)", apreciaza acesta. Importanta legii se va vedea mai ales dupa aderarea la UE, cand este estimata o crestere a numarului de falimente. Guvernul va realiza pana la finele anului o lege a insolventei, care va usura falimentul firmelor datornice, va diminua rolul exagerat al judecatorilor sindici si va fi accentuat rolul unui comitet al creditorilor, format - in cazul fiecarei firme falimentare - din 5-7 specialisti in domeniu.

Mai putin de 15% din firme sunt viabile
In Romania exista doar 80.000 de societati viabile din totalul de 600.000, adica mai putin de 15%. ,Un numar de 250.000 firme vor fi radiate prin efectul legii, deoarece nu si-au regularizat existenta precara, 150.000 sunt microintreprinderi fictive pe care se platesc salarii, iar alte 120.000 firme sunt in diferite faze de insolventa", explica vicepresedintele UNPRL, Gheorghe Piperea .



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea