Social

Angajatii din sectorul public britanic participa la cea mai ampla greva din 1997 pana in prezent

Circa 400.000 de angajati ai serviciului public, in frunte cu profesorii, participa astazi la cea mai mare miscare de protest din Marea Britanie de la sosirea la putere a laburistilor in 1997, criticand astfel conditiile salariale, relateaza AFP.

Aceasta ampla mobilizare este rezultatul mai multor apeluri la greva, lansate de diverse sindicate, de la cel al profesorilor la cel al Pazei de Coasta, inspectorilor de la biroul de permise de conducere si functionarilor din circa zece organizatii guvernamentale. Circa 50 de manifestatii vor avea loc in intreaga tara. Grevistii vor protesta fata de cresterile salariale mai mici decat inflatia.

Este prima greva a membrilor Uniunii nationale a profesorilor din ultimii 21 de ani in Anglia si Tara Galilor. Aproape 2.000 de scoli vor fi inchise.

Guvernul propune o crestere salariala anuala de 2,45% incepand din septembrie si de 2,3% anii urmatori. Salariul profesorilor "a crescut cu 19% in termeni reali din 1997, cred ca este destul de mare. In acelasi timp, 37.000 de profesori suplimentari au fost recrutati si evolueaza intr-un mediu mai bun gratie programului de constuctii in curs", a spus secretarul de stat pentru scolarizare , Jim Knight.

Premierul Gordon Brown a spus miercuri ca oprirea activitatii profesorilor este "regretabila". Miscarea sociala intervine intr-un moment in care laburistii se afla la cel mai scazut nivel de popularitate in sondaje.

Potrivit Camerei de Comert, miscarea sociala de astazi va costa societatile, in ore de lucru pierdute, pana la 68 milioane de lire sterline.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea