Social

#intrebari #candidat #comisia europeana #angajare

Angajari mai usoare la Comisia Europeana

Daca astazi un concurs pentru un post de functionar european dureaza aproximativ doi ani, incepand cu 2010 perioada se va reduce la cinci - noua luni, in functie de natura jobului.



Comisia Europeana va simplifica procesul de selectie pentru posturile vacante din institutie incepand din 2010. Salariul unui functionar ajunge la 4.000 de euro.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de cotidianul „The Telegraph", masura a fost luata din cauza ca numarul europenilor care vor sa se angajeze in institutiile europene a scazut foarte mult in ultimii ani. Directorul oficiului de recrutare al Comisiei Europene, David Bearfield, a declarat ca metodele de recrutare a personalului trebuia sa fie schimbate.

„Dupa ce am vazut modul cum recruteaza alte organizatii internationale personalul, am inteles clar ca trebuie sa ne imbunatatim metodele. Recunoastem ca exista o competitie dura pentru cei mai buni si inteligenti", a spus Bearfield.

Intrebari mai simple

Astfel, principala schimbare va consta in simplificarea intrebarilor pentru ocuparea posturilor din Comisia Europeana. Oficialii europeni vor sa inlocuiasca intrebarile foarte specializate referitoare la uniunea europeana cu teste de cultura generala. Peste doi ani, candidatii la posturile de functionari europeni vor fi testati in ceea ce priveste „competenta lor practica si profesionala".

Potrivit cotidianului britanic, din 2010 candidatii nu vor mai fi nevoiti sa astepte doi ani pentru finalizarea procedeului de selectie. Oficialii europeni au recunoscut ca exista o scadere a interesului pentru concursurile de angajare.

Masterate de pregatire


Concursul pentru posturile europene va dura, in functie de natura jobului, intre 5 si 9 luni. Competitia se va organiza anual, in cicluri separate pentru administratori si lingvisti, pe de o parte, iar pe de alta pentru asistenti si tehnicieni.

Potrivit sursei citate, concursul actual de angajare este aat de tehnic incat au fost create masterate speciale care sa-i pregateasca pe studenti in acest scop, cum ar fi The College of Europe din orasul belgian Bruges.

Una dintre principalele motivatii ale candidatilor pentru un post la Comisia Europeana e salariul. Astfel, remuneratia pentru un post de administrator ajunge la aproape 4.000 de euro, suma pe langa care functionarul mai primeste o alocatie pentru familie si una pentru expatriere.

Conditii de concurs

Potrivit site-ului euroconcurs.ro, candidatii care vor sa ajunga functionari europeni trebuie sa treaca de testele de preselectie , care se desfasoara intr-o limba de circulatie internationala, alta decat limba materna a candidatului.

Testele sunt doua: unul referitor la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare si un alt test de logica sau abilitati verbale. Urmeaza o proba scrisa in domeniul de specialitate al candidatului. Apoi, acesta va sustine un interviu in fata comitetului de selectie. Inscrierile se fac online pe site-ul Oficiului European de Selectie de Personal.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea