Social

#educatie #scoala #ecaterina andronescu

Andronescu vrea invatamant obligatoriu de 13 ani

Romanii ar putea fi obligati sa mearga la scoala pentru 13 ani . Dupa prima zi de negocieri intre Ministerul Educatiei si sindicatele din invatamant, concluzia a fost ca se doreste ca toata populatia sa finalizeze, intr-o forma sau alta, 13 ani de studii iar religia sa nu mai fie obligatorie pana in clasa a opta.

Ministrul Educatiei a declarat ca dezbaterile pentru redactarea Codului Educatiei merg foarte bine, astfel ca acesta ar putea fi finalizat inainte de termenul stabilit, poate chiar si pana la 15 august. In urma primei zile de discutii pe tema noului pachet de legi, reprezentantii ministerului si sindicalistii au stabilit idealul educational, structura invatamantului preuniversitar si viitoarele principii cuprinse in acestea.

Comisia care va elabora noile legi a stabilit ca in Romania se va introduce invatamantul general, gratuit si obligatoriu de 13 ani.  Potrivit Gandul, clasa pregatitoare va deveni obligatorie, acesteia adaugandu-i-se tot in regim de invatamant obligatoriu, general si gratuit, cliclul primar (cls. V-IV), ciclul gimnazial (cls. V - VIII) si ciclul liceal (cls. IX-XII-XIII). In viziunea d-nei Andronescu, cei care nu vor sa termine liceul la zi vor fi obligati totusi sa faca la alte forme de invatamant (seral sau fara frecventa).

Tot dupa prima zi se contureaza si perspectiva ca religia sa nu mai fie disciplina obligatorie in primele opt clase , asa cum este acum. “Am stabilit ca vom avea doua variante de lucru pentru disciplina religie: una in care aceasta ramane in trunchiul comun si alta in care ea face parte din planurile cadru, dar nu din trunchiul comun”, a precizat, pentru Gandul, Simion Hancescu, prim-vicepresedinte FSLI.

Ecaterina Andronescu vrea ca varianta finala a legilor sa treaca si prin mainile unor specialisti pana a fi trimisa spre aprobare.
“Am convenit cu sindicalistii sa parcurgem proiectele si sa avem un text coerent, dupa care sa-l invitam si pe presedintele comisiei prezidentiale, pe domnul Miclea, dar si alti specialisti sa dam forma finala pachetului”, a declarat ministrul pentru Gandul. Nu de aceeasi parere au fost insa sindicalistii care ii asteapta pe specialisti la discutiile de la minister.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea