Social

Anca Parghel a deschis la Varsovia programul "Primavara jazzului romanesc"

Anca Parghel a deschis sambata seara, la Clubul "Akwarium" din Varsovia, programul "Primavara jazzului romanesc". Cu o ora inainte de inceperea concertului, clubul, aprope paralizat prin supraaglomerare, a trebuit sa opreasca accesul publicului in sala.

Scena poloneza de jazz a fost multa vreme una dintre cele mai sofisticate si competitive din Europa rasariteana. In perioada comunista, ea atragea muzicieni din intregul bloc sovietic, inclusiv romani. Totusi, prezenta noastra a fost mai curand accidentala si reputatia interpretilor romani de jazz nu s-a putut fixa.

"Primavara jazzului romanesc" este un nou program al Institutului Cultural Roman din Varsovia, care isi propune sa prezinte pretentiosului public polonez cateva personalitati reprezentative ale jazzului romanesc si, implicit, sa arate nivelul de sofisticare, cu nimic mai prejos in raport cu jazzarii polonezi, al muzicienilor romani. In primavara acestui an, vor avea, deci, loc mai multe concerte in cluburile „Akwarium” si „Tygmont”, probabil cele mai cunoscute scene poloneze de jazz.

Lansarea programului "Primaverii jazzului romanesc" a avut loc sambata 29 aprilie, la Clubul „Akwarium”, cu un concert sustinut de Anca Parghel, acompaniata de Marius Vernescu la pian, Ciprian Parghel la contrabas si Tudor Parghel la tobe. Cu mult timp inainte de concert, o mare parte a locurilor a fost rezervata. In seara concertului, accesul in club a fost oprit, fiindca spa?iul se aglomerase pana la refuz.

Anca Parghel s-a reintors pe scena de la ”Akwarium” exact dupa douazeci de ani, triumfand, cu un repertoriu format din piese clasice si prelucrari dupa folclorul romanesc, in fata unui public castigat rapid de registrele uimitoare ale vocii sale, de originalitatea improvizatiei, dar si de prezenta scenica carismatica, magnetica. Desi cunoscut pentru rezerva sa uneori chiar glaciala, dupa cateva piese alese tocmai sa puna in valoare excelenta tehnica a solistei si a trioului, publicul varsovian a fost complet subjugat de personalitatea acestei mari voci a jazzului romanesc.

Clubul „Akwarium”, decorat cu imense vietuitoarea marine aurii, absorbite de un jam session subacvatic, a fost de curand redeschis intr-o noua locatie din centrul Varsoviei, dupa ce vechiul local a fost demolat. Clubul este una dintre scenele legendare ale jazzului polonez si este condus de excentricul promotor Mariusz Adamiak, organizator si al Festivalului International „Warsaw Summer Jazz Festival”, la care au cantat anul trecut, tot cu sprijinul ICR, Teodora Enache , Liviu Butoi, Mircea Tiberian, Vlaicu Golcea si trupa „Bucharest AV”.

In luna aprilie, invitata „Primaverii jazzului romanesc” va fi Maria Raducanu , o alta mare personalitate a jazzului romanesc.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea