Social

Americanii, la coada la vize?

Europa ameninta ca va introduce vizele pentru cetatenii SUA.

Europarlamentarii au votat o rezolutie prin care solicita SUA sa includa toate statele UE in programul Visa Waiver ; in caz contrar americanii vor avea nevoie de vize pentru a circula in UE.

UE ar putea aplica principiul reciprocitatii prin reintroducerea vizelor la calatoria in statele Uniunii, in caz de rezultate nesatisfacatoare la negocierile cu Statele Unite privind regimul vizelor pentru cetatenii europeni care calatoresc in SUA.

Cu 511 voturi pentru, 29 impotriva si 7 abtineri, europarlamentarii au adoptat la Strasbourg o rezolutie elaborata de Gerard Deprez (Belgia).

Documentul mentioneaza ca participarea la programul de scutire de vize (VWP) ar trebui sa le acorde, fara intarziere, tuturor cetatenilor statelor membre, in aceleasi conditii, drepturi identice in ceea ce priveste statutul pasapoartelor lor.

Fara acces la baza de date

In plus, se prevede ca accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informatii ale UE/CE ar trebui interzis, cu exceptia cazului in care este autorizat in mod explicit de dreptul comunitar, iar in acest caz, ar trebui sa fie convenit de comun acord la nivelul UE si sa se bazeze pe respectarea deplina a principiului reciprocitatii.

Orice extindere a transmiterii catre Interpol a datelor privind pasapoartele pierdute si furate ar trebui convenita de comun acord la nivelul UE. Sunt vizate, de asemenea, inspectiile din partea SUA in cazul in care exista zboruri directe intre un aeroport de pe teritoriul Uniunii si SUA, ele fiind autorizate in conformitate cu standardele Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (ICAO).

In plus, orice acord oficial privind repatrierea cetatenilor UE nu ar trebui sa fie acceptabil decat pe baza de reciprocitate, urmand sa fie negociat si incheiat de CE si SUA.

Eurodeputatii cer solidaritate


Eurodeputatii au cerut statelor membre sa nu submineze solidaritatea europeana si sa negocieze acorduri individuale cu SUA, cum au facut pana in prezent sase state devenite membre ale UE in 2004 - Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria si Slovacia.

Acestea au semnat acorduri bilaterale cu SUA, care prevad schimbul de informatii cu autoritatile americane pentru a permite circulatia fara vize in Statele Unite. Din VWP sunt excluse Grecia si alte patru tari central si est-europene care au aderat la UE in 2004 si 2007.

Romania nu are perspective apropiate de a fi inclusa in programul Visa Waiver, din cauza ratei de respingere a vizelor, care a crescut in 2007 la circa 37%, fiind cea mai mare rata de respingere din UE. Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu sustin ambele cai de negociere - bilaterala si in cadrul UE - pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea