Social

America se pregatete de Super Tuesday

Douazeci si patru de state americane organizeaza maine o consultare fara precedent pentru a desemna candidatii republican si democrat pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. In cadrul acestui megascrutin, numit de presa „Super Tuesday", se vor confrunta sase candidati. In tabara democrata, va fi un duel intre fosta Prima Doamna Hillary Clinton si tanarul senator de Illinois, Barack Obama. La , numarul candidatilor este de patru, dar senatorul de Arizona, John McCain, s-a distantat in ultimul timp de ceilalti rivali. Singurul care i-ar mai putea da ceva emotii este fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney. De altfel, acesta a castigat caucusul din Maine, o victorie care insa nu conteaza foarte mult in cursa pentru investitura republicana. La democrati, pentru a castiga, un candidat are nevoie de cel putin 2.025 dintre cei 4.049 de delegati care vor lua parte la Conventia democrata. Or, maine vor fi desemnati 2.084 de delegati. In ceea ce ii priveste pe republicani , pentru a fi desemnat oficial, un candidat are nevoie de sprijinul a 1.191 de delegati din totalul de 2.380. Alegatorii republicani vor desemna 1.081 delegati. Prin urmare, "Super Tuesday" este in masura sa decida deja invingatorul, dar exista si posibilitatea ca rezultatele megascrutinului sa nu fie concludente.

McCain se vede deja invingator

Republicanii au mai multe sanse sa isi cunoasca reprezentantul final in cursa pentru Casa Alba. McCain conduce in sondaje in mai multe state mari, in special in California si New York, iar sistemul in vigoare in Partidul Republican atribuie de cele mai multe ori toti delegatii unui stat candidatului clasat pe primul loc. John McCain s-a declarat convins ca se va detasa in invingator, mizand pe "republicanii pragmatici".

La democrati, lucrurile sunt mai complicate

Delegatii se impart proportional cu rezultatele obtinute, o parte la nivel de stat, o parte la nivel de circumscriptii. In plus, lupta este mult mai stransa. Hillary Clinton este creditata cu 48% din intentiile de vot, fata de rivalul Barack Obama, 41%. Numai ca distanta a scazut in ultima saptamana si ramane de vazut cum se vor redistribui senatorului de Carolina de Nord, John Edwards, care a abandonat recent cursa. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea