Social

Amenzi de 25.000.000 pentru patronii care isi lasa angajatii in frig

Inspectia Muncii atrage atentia patronilor ca, in cazul in care temperatura aerului scade sub -20 C sau, in conditii de vant intens, poate fi echivalata cu acest nivel, trebuie sa aiba grija de sanatatea angajatilor. Exista si o lege in acest sens.
Astfel, conform Ordonantei nr. 99 / 2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, angajatorii sunt obligati sa asigure cel putin distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5 litri / persoana / schimb si sa acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator.
Evident, pe langa acestea, angajatorii trebuie sa asigure echipamentul individual de protectie. In cazul in care nu se pot indeplini aceste conditii minimale, legea prevede ca angajatorii, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor, trebuie sa reduca programul de lucru sau chiar sa intrerupa lucrul cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.
In plus, pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa asigure efectuarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic pentru depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute; sa asigure acordarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate; sa asigure trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea masurilor prezentate mai sus constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 25.000.000. Inspectia Muncii avertizeaza ca efectueaza controale la angajatori, urmarind modul in care se respecta prevederile Ordonantei nr. 99 / 2000 si asigura preluarea si solutionarea prompta a oricarei sesizari pe aceasta tema. ANMH are obligatia de a comunica zonele in care temperatura, respectiv indicele temperatura-umiditate sau indicele de racire, atinge pragurile valorice mentionate, precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri. (C. N.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea