Social

Ambasada SUA din Sudan, evacuata

Ambasada Statelor Unite din capitala Sudanului isi evacueaza o parte din personal. Aceasta masura vine dupa ce multe ambasade si-au sporit masurile de securitate ca urmare a emiterii de catre a unui mandat de arestare pentru presedintele sudanez. In urma cu cateva zile, presedintele Omar el-Bechir a anuntat ca refuza sa respecte decizia Curtii Penale Internationale referitoare la mandatul de arestare.

Ambasada americana de la Khartoum a autorizat evacuarea voluntara a personalului neesential din institutie, acesta este primul pas concret diplomatic anuntat pana in prezent de o tara occidentala dupa refuzul Sudanului de a aplica masura arestarii presedintelui sudanez.

Acest lucru se intampla dupa ce Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare pentru presedintele Omar el-Bechir. Acesta este acuzat de crime comise in Darfur, regiune din vestul Sudanului devastata din 2003 de un razboi civil care s-a soldat cu moartea a 300.000 de persoane si 2,7 milioane de refugiati, potrivit ONU.

In plus, dupa decizia Curtii Penale Internationale, toate ambasadele occidentale si-au sporit securitatea, asteptandu-se la probleme.

Curtea Penala Internationala( ) a emis in 4 martie un mandat de arestare pe numele presedintelui sudanez, pentru crime de razboi si impotriva umanitatii in Darfur, dar acesta a decis in replica sa expulzeze membrii a 13 ONG-uri internationale care actionau in aceasta provincie, unde 2,7 milioane de persoane traiesc in tabere. Mai mult, ministrul sudanez al justitiei, Abdel Basit Sabdarat, a spus ca tara sa nu va trata cu CPI , explicand ca a refuzat deja sa coopereze cu aceasta instanta, in trecut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea