Social

"Am omorat-o pe mama pentru ca nu mai tacea"

Doua dintre prietenele Irinei Baroi Gaspar, tanara care si-a ucis mama la priveghiul bunicii, sustin ca in urma deselor batai incasate de la mama aceasta a apelat la Protectia Copilului. Demersul ar fi ramas fara rezultat, iar fata vorbea foarte des despre sinucidere.

Surorile Georgiana si Carmen Popa sunt prietenele Irinei Baroi Gaspar, cu care au fost o perioada vecine de cartier in Bucuresti, pe vremea cand aceasta din urma locuia cu parintii ei. Dupa bataile incasate de la mama, Irina se refugia in casa prietenelor ei si vorbea foarte des de sinucidere. Georgiana are 18 ani si a cunoscut-o pe Irina in urma cu mai bine de doi ani. Venea in bloc la noi unde avea rude. Asa am cunoscut-o si pe ea si pe mama ei. Ne-am imprietenit usor si eram mult timp impreuna. Ne vizitam, ieseam impreuna si mereu se plangea de discutiile cu mama ei. De tatal ei nu vorbea deloc. Mama ei o certa pentru orice, dar mai ales pentru note. Irina ne-a povestit cum in copilarie a batut-o crunt pentru ca luase un opt la scoala, povesteste Georgiana.

In urma unor certuri violente in 2004 Irina a plecat de acasa si a cerut ajutor unei institutii specializate: Protectia Copilului. Plecase de o zi si maica-sa o cauta in miez de noapte la noi. A doua zi a venit Irina la noi si ne-a povestit ca s-a dus la Protectia Copilului. Era batuta, avea vanatai pe spate si spunea ca nu mai suporta sa stea in casa aia. Cei de la Protectia Copilului au sunat-o pe mama Irinei, care le-a spus ca fata e nebuna si ca minte. Imediat a internat-o la Spitalul Gheorghe Marinescu pentru investigatii. A stat o luna acolo. Cele doua prietene au vizitat-o pe Irina la spital si spun ca era traumatizata de faptul ca a fost internata cu forta intr-un spital de nebuni si ca trebuie sa se intoarca acasa, dar si de faptul ca nimeni nu o ajuta. Se purta normal. Era un om normal. Doar cand era cu mama ei devenea foarte tacuta si stresata, povesteste, la randul ei, Carmen.

Georgiana spune ca a asistat chiar la un conflict intre mama si fiica, Irina fiind la un pas de a incasa o bataie chiar de fata cu prietena ei. Eram la ea acasa, ascultam muzica si a intrat maica-sa in camera. A inceput sa tipe la ea ca si-a legat geaca in talie. De fata cu mine o ameninta cu bataia daca nu-si desface geaca. Irina s-a conformat si asa s-a aplanat conflictul, dar m-a surprins limbajul dur al mamei. Nu o lasa sa aiba prietene si pe mine m-a acceptat cu greu. Spunea ca trebuie sa invete mereu. Georgiana a primit de la Irina si cateva desene cu dedicatii .

"Bunica era cea mai apropiata persoana"

Dupa ce l-a cunoscut pe Tiberiu, Irina a incercat sa scape de calvarul de acasa mutandu-se cu acesta, dar, dupa cum sustin prietenele fetei, certurile au continuat pentru ca mama fetei a refuzat sa o mai intretina. La inceput mama ei l-a placut pe Tiberiu. Cu timpul, a inceput sa spuna ca Tiberiu o strica. Se mutase la el si in toata perioada cei care au ajutat-o au fost parintii lui Tiberiu. Ii trimiteau haine si cam tot ce aveau ei nevoie.

Din spusele celor doua prietene, bunica la priveghiul careia Irina a comis crima era cea mai apropiata persoana a tinerei din familie. Irina spunea ca bunica ei este singura care o intelege. O iubea foarte mult si era singura din familie cu care avea o relatie foarte buna. Nu cred ca au avut conflicte vreodata.

Irina a fost vizitata in arest

Eleva care si-a omorat mama chiar la priveghiul bunicii a fost vizitata, ieri la pranz, pentru prima oara de cand se afla in arest de persoane din exterior. Timp de o ora, Irina a stat de vorba cu avocata sa si cu Rodica Antohi, psihiatrul care a tratat-o in ultimii ani. Marea preocupare a elevei e acum nu soarta sa, ci faptul ca nu se mai poate intalni cu marea sa iubire, Tiberius.

Chiar daca e arestata preventiv, procurorul care ancheteaza acest caz a permis ca Irina sa-si intalneasca aparatorul ales, dar si psihiatrul care ii cunoaste in cele mai mici amanunte trecutul medical. Timp de o ora, intre 13.00 si 14.00, intr-o camaruta invecinata arestului, avocata si medicul au incercat sa o scoata pe Irina din starea de depresie care a cuprins-o. Irina e derutata, depresiva si marcata. Am incercat sa fac o mica psihoterapie cu ea, dar nu ma ajuta. Spune ca are amnezie totala, ca nu isi aminteste nimic din ceea ce a facut, ne-a povestit psihiatrul Rodica Antohi.
(continuarea in Libertatea )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea