Social

#bani #alocatie #copil #parinte

Alocatii ilegale pentru copiii inregistrati de doua ori

Parintii romani pot fi inventivi atunci cand vine vorba de bani. Autoritatile din cadrul Agentiei Nationale de Prestatii Sociale (ANPS) au descoperit ca mai multe mii de romani si-au inregistrat copiii in cate doua judete pentru a le incasa alocatiile de mai multe ori intr-o singura luna. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat doar in cazurile identificate pana acum se ridica la 4.000.000 de lei (aproximativ un milion de euro).

Oficialii ANPS au descoperit aceste nereguli dupa ce au inceput sa foloseasca un soft pentru crearea unei baze de date cu toti beneficiarii serviciilor primite din bani de la stat. “Cele mai multe nereguli au fost la alocatiile de stat. Copiii au fost verificati de soft dupa CNP si am gasit cazuri care figurau si intr-un judet, si in altul. In mare parte, e vorba de micuti ai caror parinti sunt divortati. Acestia din urma puteau ridica alocatiile din doua parti, pentru ca bazele de date ale judetelor nu erau conectate la o baza de date nationala. In septembrie, am avut peste 100 de cazuri, dar in martie, prima luna in care softul a functionat, am gasit mii”, a spus, pentru Evenimentul Zilei, Viorel Alexandru, seful ANPS.

Parintii primesc de la statul roman alocatii pentru copil, pana cand micutul implineste varsta de doi ani
, conform legii. In cazul copilului cu handicap, alocatia se intinde pe parcursul a trei ani. Suma pe care parintii o ridica de la stat pentru un copil este de 200 de lei, pana la varsta de doi ani, pentru ca dupa aceasta varsta si pana la terminarea liceului, acesta sa beneficieze de o alocatie de la stat in valoare de 42 de lei.

Potrivit EVZ, statul roman plateste, prin intermediul Ministerului Muncii, alocatii pentru patru milioane de copii. Valoarea totala a acestora se ridica la aproape 730 de milioane de lei in fiecare luna.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea