Social

#mancare #avertisment #ue

Alimentele nesanatoase, etichetate dupa un nou standard UE

Alimentele mai putin sanatoase vor fi mai usor de recunoscut, fiind notate pe partea din fata a ambalajului dupa un nou sistem. Parlamentarii europeni au luat decizia afisarii informatiilor despre continutul alimentelor pentru a ajuta consumatorii sa distinga mai usor produsele alimentare sanatoase de cele bogate in zahar, grasimi sau sare.

Europenii vor avea astfel pe partea din fata a ambalajului toate informatiile despre continutul produsul si nu vor mai fi nevoiti sa caute ingredientele si continutul nutritiv scrise mic pe spatele ambalajului. Toti marii producatori de alimente trebuie sa isi modifice ambalajele in trei ani, in timp ce micii intreprinzatori au la dispozitie cinci ani pentru implementarea noilor reguli.

Ambalajele care vor deveni standard european vor trebui sa ofere si informatii despre tara de origina pentru carne, peste, lactate, fructe si legume. In plus, carnea va avea amplasate pe ambalaj si informatii despre tara exacta in care a fost crescut si sacrificat animalul, chiar daca produsul este prelucrat si ambalat in alta tara.

Toate datele de pe ambalaj, despre continutul caloric, grasimi saturate si carbohidrati vor fi raportate la valorile de 100 ml, 100 g, sau "portie". Scrisul de pe ambalaje a fost deasemenea supus reglementari. Pentru a fi mai usor lizibil, acesta trebuie sa fie scris cu un font de minim 3 milimetri, potrivit BBC News.

"Semaforul", boicotat de producatori

Odata cu adoptarea noilor prevederi, parlamentarii europeni au respins un alt plan agreat de consumatori. "Semaforul" implica avertizarea cumparatorului prin trei culori: verde, portocaliu si rosu, despre continutul de sare, grasimi si zahar. Producatorii din industria alimentara au protestat insa impotriva sistemului, sustinand ca alimentele ar fi demonizate de catre bulina rosie .

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata obezitatii s-a triplat in Europa, in ultimele trei decenii, si continua sa creasca. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea