“Prin eforturile tuturor, aceasta tragedie ar putea fi evitata”, a transmis Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atras atentia ca cei mai vulnerabili in fata acestei probleme sunt copiii.
”Avem o responsabilitate colectiva pentru a asigura o alimentatie sanatoasa si nutritiva. Nimeni nu ar trebui sa moara cand incearca sa se hraneasca”, a transmis directorul organizatiei. Tedros Adhanom Ghebreyesus a amintit ca toate entitatile trebuie sa depuna eforturi pentru ca alimentele contaminate sa nu ajunga pe masa cumparatorilor, acesta precizand ca responsabilitatea sta in mana producatorilor, guvernelor, firmelor de transport, centrelor comerciale si restaurantelor.
“Ameliorarea sigurantei alimentelor pe care le consumam reduce mortalitatea infantila si malnutritia si ii ajuta pe copii sa piarda mai putine ore de scoala, iar pe adulti sa-si amelioreze productivitatea, ajutand totodata la reducerea presiunii asupra sistemelor sanitare”, a adaugat Ghebreyesus.
Bacteriile, virusurile sau reziduurile de pesticide sunt doar cateva exemplele care duc la contaminarea alimentelor si la imbolnavirea celor care le consuma.
Hrana nesigura reprezinta o amenintare pentru sanatatea umana si economie, afectand in mod disproportionat persoane vulnerabile si marginalizate, in special femei si copii, migranti si populatii afectate de conflicte, potrivit OMS.
In fiecare an, cel putin o persoana din zece se imbolnaveste dupa ingerarea de mancare contaminata si 420.000 de persoane isi pierd viata, din care 125.000 sunt copii cu varsta sub 5 ani, a mai aratat organizatia, potrivit Agerpres.
Sursa foto: pexels.com