Social

Alesii locali ramin fara pasaport si privilegii diplomatice

Magistratii, prefectii, presedintii Consiliilor Judetene si primarii ramin, de la 1 februarie, fara pasapoarte diplomatice. In plus, toti romanii vor primi pasapoarte a caror valabilitate va fi in functie de virsta fiecaruia.

Ministerul Administratiei si Internelor impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe au modificat Legea nr. 248, privitoare la libera circulatie a romanilor prin lume si la regimul pasapoartelor. Schimbarile vor intra in vigoare de la 1 februarie, iar cei mai afectati vor fi alesii locali (primari si presedinti de consilii judetene ), prefectii si magistratii care-si pierd privilegiile oferite de pasapoartele diplomatice, fiind obligati sa-si reprezinte tara in lume doar pe baza de pasaport de serviciu, ca orice functionar public .

Valabilitate in functie de virsta

Noua legislatie prevede instituirea unor termene de valabilitate variabile pentru pasapoarte, in functie de virsta posesorului: 2-3 ani pentru minori, 5 ani pentru tineri pina in 25 de ani si 10 ani pentru cei trecuti de 25 de ani. Directorul adjunct al Directiei juridice din Ministerul Administratiei si Internelor, Florin Nan, spune ca de la 1 februarie consulatele si ambasadele Romaniei din lume vor putea elibera pasapoarte valabile un an pentru acei romani care se gasesc in diverse tari, fara pasaport. Se lucreaza si la cadrul legislativ pentru introducerea pasapoartelor biometrice, dar deocamdata nu se stie o data sigura cind vor intra in vigoare. Conform noii legi, numai instanta va putea sa restrictioneze dreptul unui roman de a calatori in afara tarii. Se mentine in noua lege taxa de urgenta de un milion de lei pentru aceia care doresc un pasaport in numai 3 zile. Sint scutite de taxa cazurile medicale.

Avantaj cu pasaport diplomatic

- posesorii unui astfel de pasaport nu pot fi cercetati pe teritoriul altei tari decit cu acordul statului roman;

- nu stau la coada la vama, pentru diplomati existind ghisee speciale;

- nu sint controlati la vama in servieta diplomatica;

- nu au nevoie de viza pentru a intra in alte tari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea