Social

#tulpina japoneza # mutatie #covid #coronavirus #romania

ALERTA! Varianta japoneza de Covid a ajuns in Romania! Tulpina este rezistenta la vaccinuri

Varianta japoneza de Covid este una dintre cele mai periculoase mutatii suferite de virusul Sars-Cov-2. Aceasta a fost descoperita recent in Japonia, insa a ajuns si in Romania.

 

Aceasta tulpina este cu atat mai periculoasa, cu cat se stie despre ea ca este mai rezistenta in fata vaccinurilor. Spre deosebire de restul tulpinilor, in cazul carora vaccinurile existente la ora actuala au o eficienta crescuta, in cazul tulpinii japoneze eficienta vaccinului este mai scazuta.

Noua tulpina, denumita E484K sau "Eek" face ravagii in Japonia. Aici, 70% dintre pacientii testati luna trecuta, intr-un spital din Tokyo, erau infectati cu aceasta tulpina, iar numarul acestora este in crestere. O dovedesc testele efectuate la inceputul anului cand tulpina fusese descoperita doar la o treime din pacienti.

Acum, 10 si 14 pacienti testat la spitalul din Tokyo erau infectati cu noua tulpina a coronavirusului.

In Romania, noua tulpina a fost depistata pe baza secventierilor efectuate la Universitatea Stefan cel Mare, din Suceava.

"Noua varianta de coronavirus, prezentand atat caracteristicile tulpinii britanice (B1.1.7), cat si mutatia E484K, ce poate reduce eficienta vaccinurilor impotriva virusului, a fost identificata si in Romania, pe baza secventierilor efectuate la Universitatea „Stefan cel Mare”, din Suceava. Proba biologica a fost recoltata la Spitalul Judetean de Urgenta „Sf. Ioan cel Nou”, din Suceava, de la un pacient fara un istoric recent in Marea Britanie", a anuntat Ministerul Sanatatii.

Potrivit sursei citate, la cele trei variante ingrijoratoare cunoscute ca provenind din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/01), din Africa de Sud (linia B.1.351, cu numele 501Y.V2 15) si din Brazilia (linia P.1, nume P.1), Institutul de Sanatate Publica din Anglia a adaugat, in luna februarie, o noua varianta a virusului (linia B.1.1.7 + E484K, nume VOC202102/02).

"Desi numarul cazurilor identificate cu noua varianta (B.1.1.7 + E484K) este momentan relativ redus (fiind prezentate numai 43 de cazuri in Raportul britanic din 1 aprilie 2021), principala ingrijorare provine din capacitatea variantelor ce contin si mutatia E484K de a prezenta o rezistenta mai mare la anticorpii generati de vaccin, reducand astfel eficienta vaccinurilor. In luna martie, noua varianta (B.1.1.7 + E484K) a fost introdusa ca varianta ingrijoratoare (variant of concern - VoC) si in lista Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), care monitorizeaza situatia epidemiologica la nivelul Uniunii Europene. Intr-un comunicat emis duminica, 4 aprilie, de agentia Reuters, este prezentata ingrijorarea in legatura cu raspandirea acestei variante si in Japonia, aproximativ 70% dintre probele secventiate de la un spital din Tokyo prezentand aceasta mutatie", mai anunta Ministerul Sanatatii, potrivit realitatea.net.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea