Social

#hepatita a #alerta medicala #boala mainilor murdare

Alerta medicala! Boala mainilor murdare s-a intors si e foarte agresiva

Medicii trag un puternic semnal de alarma. Hepatita A, cunoscuta si drept boala mainilor murdare, o maladie care intrase in regres in ultimele decenii, a revenit intr-o forma mult mai severa.

Specialistii sustin ca, in combinatie cu virusurile hepatitice B si C, poate sa genereze "forme fulminante de boala". "Virusul hepatitic A isi modifica modul de a interactiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminante sunt si cele care necesita protezare hepatica, respectiv asa-zisul ficat artificial", a explicat doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institututlui National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

Potrivit medicului, virusul hepatitic A se transmite pe cale fecal-orala, adica prin maini murdare si apa contaminata. "Cand vorbim de hepatita A, vorbim de igiena si de comportament in societate. Un lucru foarte important, aceasta boala poate fi prevenita prin vaccinare", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, circa 1,4 milioane de persoane se imbolnavesc anual de hepatita A, si cam tot atatea persoane si mor la nivel mondial din cauza acestei maladii.

Sursa foto: consumer.healthday.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea