Social

#carantina #alerta #bovina #bolnav #antrax

Alerta cu antrax la Botosani

Botosaniul a intrat in alerta de . Opt persoane au intrat in carantina dupa ce au intrat in contact cu un animal bolnav de antrax . Animalul a fost sacrificat iar zona in care s-a intamplat uciderea acestuia a fost dezinfectat cu soda caustica si arat.

Alerta a fost instituita dupa ce in localitatea Nichiteni, comuna Cotusca, a fost depistat un caz de antrax. Boala a fost depistata dupa ce medicii veterinari din comuna au luat probe de la un animal sacrificat de proprietarul care il vazuse bolnav. Proprietarul animalului, care mai are in gospodarie inca 25 de bovine si a decis sa duca probe din carne abia dupa ce animalul fusese taiat.

Medicii veterinari si alte persoane care au sacrificat , au fost trecuti sub carantina. Hainele acestora au fost arse iar ei sunt monitorizati si tratati de medicii din Botosani . In plus, locul unde s-a sacrificat animalul a fost stropit cu soda caustica, iar pamantul a fost ars si arat, dupa cum precizeaza Stiri.Botosani.ro.

Aceste masuri au fost luate pentru ca boala se transmite prin sange direct de la animal sau prin consum de carne, s-a impus de urgenta carantina si dezinfectarea zonei.

Pentru a se stabili masurile care vor fi luate in continuarea referitor la acest caz, la Prefectura judetului Botosani s-au intalnit sefii principalelor institutii din judet: Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Sanatatea Alimentelor, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Inspectoratul Judetean de Jandarmi, comisarul-sef al Inspectoratului Politiei Judetene Botosani, dar si primarul comunei Cotusca.

Autoritatile au anuntat populatia ca nu trebuie sa intre in pentru ca acest caz este unul izolat. Medicii au spus ca antraxul este o boala infectioasa cu caracter septicemic, care afecteaza mai multe specii de si salbatice si este transmisibila si la om. Ea se manifesta prin tulburari grave respiratorii, circulatorii si digestive.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea