Social

#pesticide #fructe #magazine

ALERTA ALIMENTARA. Tone de fructe cu pesticide, in magazinele din Romania! Atentie la consumul acestora!

Este alerta alimentara in Romania dupa ce zeci de tone de fructe au ajuns in magazinele din Romania.

 

Anuntul a fost facut de Mihai Ponea, directorul feneral al Autoritatii Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Acesta a declarat ca in doar doua zile, aproximativ 20 de tone de fructe cu pesticide periculoase au ajuns in magazinele din Romania. Printre acestea sunt lamai, struguri si mandarine.  

Oficialul a atras atentia inca de luna trecuta asupra importului masiv de fructe tratate cu chimicale periculoase, afirmand ca cea mai mare cantitate dintre acestea sunt importate din Turcia.

Mihai Ponea, seful ANSVSA sustine ca, la intrarea in tara, produsele trebuie verificate prin analize de laborator, inainte de a ajunge in magazine. Dupa ce acestea ajung deja in magazine, produsele contaminate nu pot fi identificate de clienti, care le consuma fara sa stie la ce pericol se supun.

Acesta a mai declarat ca vor fi investite aproape 10 milioane de euro pentru deschiderea unui laborator specializat in detectarea pesticidelor din fructe si legume, la Constanta.  

Cum sa consumi fructele si legumele in siguranta

Deoarece este aproape imposibil sa mai cumparam doar fructe si legume bio, netratate, este important sa fim atenti la modul in care le consumam. In [primul rand acestea trebuie spalate foarte bine sub jetul de apa rece. Fructele mici, precum capusnele, afinele, murele, etc, trebuie lasate sa stea mai mult timp in apa, inainte de consum.

In schimb, pentru restul fructelor, dupa o spalare buna, se recomanda taierea si indepartarea cojii, mai ales daca sunt date copiilor. Acelasi lucru este valabil si in cazul legumelor, desi in acestea procentul de pesticide este mai mic, deoarece sunt mai rezistente decat fructele si nu au nevoie de tratamente in exces.

Bicabronatul de sodiu, util in indepartarea pesticidelor

Un studiu publicat in “Journal of Agricultural and Food Chemistry” arata ca, in doar 15 minute, bicarbonatul de sodiu poate inlatura pana la 96% din reziduuri. Eficacitatea este data de puterea crescuta de alcalinizare ce simplifica structura chimica a pesticidelor, reducandu-le la molecule inofensive, potrivit mattca.ro.

ATENTIE! Nu uita ca, indiferent de cat de bine sunt preparate termic, pesticidele nu sunt distruse, cum se intampla in cazul bacteriilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea