Social

#republica moldova #chisinau #alegeri #comunisti

Alegerile din Republica Moldova: comunistii au castigat, dar opozitia unita poate schimba regimul

Rasturnare de regim la Chisinau. In urma alegerilor anticipate de ieri, partidele de opozitie din Moldova pot forma o coalitie de guvernare si cel mai probabil vor putea desemna presedintele tarii. Insa scrutinul a fost marcat de nereguli si fraude: vot multiplu , morti trecuti pe liste, bolnavi psihic adusi la vot, plimbarea urnelor mobile, dar si indemnuri sub forma de ordine date de comunisti de la televizor.

Comunistii lui Vladimir Voronin (PCRM) detin 45,1% din voturi, in timp ce Partidul Liberal Democrat (PLDM) are 16,4% din voturi, Partidul Liberal (PL) a obtinut 14,4% din sufragii, Partidul Democrat din Moldova ( PDM ) a obtinut 12,6%, iar Alianta Moldova Noastra a fost votata de 7,4% dintre alegatori, noteaza Realitatea TV, pe baza ultimelor date oferite de comisia electorala de la Chisinau.

Aceste rezultate au fost obtinute insa printr-o serie de incalcari ale legislatiei electorale si fraude. Un exemplu in acest sens este reprezentat de faptul ca pe liste erau trecute pe aceeasi adresa persoane care nu locuiau in respectivele locatii.

Acest lucru s-a intamplat si in cazul sefului PLDM care atunci cand a ajuns sa voteze, a observat ca pe liste, pe adresa lui figurau mai multe persoane pe care nu le vazuse vreodata. In plus, observatorii din partea organizatiilor nonguvernamentale, dar si cei politici au reclamat faptul ca persoane decedate introduse pe listele electorale, persoane fictive in dreptul carora a fost trecut domiciliul altora.

O alta incalcare a legislatiei se refera la faptul ca mai multi bolnavi psihic au fost adusi la vot cu ambulantele, in timp ce in tara au fost inregistrate “exagerat de multe” cereri pentru urna mobila. Batranii de la azilul din orasul Cocieri, au primit indicatii: “Sa votam numarul 1 (n.r. Partidul Comunistilor – prima pozitie pe buletinul de vot)”, cum a marturisit un batran la iesirea de la vot, scrie Jurnal de Chisinau. In plus, in orasul Sangera, reprezentanti ai Partidului Comunistilor au tras cu arme de foc in directia rivalilor din Alianta “Moldova Noastra”, ranindu-i pe doi dintre acestia.

Observatorii, hartuiti de militia comunista

Nici observatorii straini, inclusiv cei rusi nu au avut o soarta mai usoara, ei fiind hartuiti de militia locala si de diversi comunisti. Presa moldoveana a relatat despre mai multe nereguli si in aceasta privinta. Un exemplu este cel care i-a avut in centrul atentiei pe membrii Misiunii Retelei Europene a organizatiilor pentru monitorizarea alegerilor (ENEMO), care, in cursul zilei de ieri, isi anuntasera plecarea din Republica Moldova din cauza ca presedintele si vicepresedintele misiunii au fost retinuti de militienii moldoveni in cursul noptii de luni spre marti.

Alti 11 observatori georgieni au fost impiedicati sa intre pe teritoriul Republicii Moldova iar sapte tineri, membri ai unui ONG danez (patru danezi si trei belarusi), au fost ridicati de militieni din hotel si dusi la sectie, unde au ramas in cursul noptii. Tinerii solicitasera sa fie acreditati ca observatori, insa, in urma refuzului autoritatilor comuniste, au venit in Republica Moldova ca turisti, dupa cum noteaza Ziarul de Garda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea