Social

Albinele, terapeutii reumatismului

Unguentele si solutiile injectabile pe baza de venin de albine sunt alternative terapeutice excelente, in special impotriva afectiunilor reumatismale. Ce contine mai exact acest venin, cum poate fi el aplicat si sub ce forme poate fi gasit pe piata romaneasca ne-a explicat dr. biochimist Cristina Mateescu.

De mai multi ani, domeniul apiterapiei este apreciat din ce in ce mai mult de medicii romani, cu diferite specialitati, care se straduiesc sa invete si sa aplice aceste metode de tratament. Veninul de albine este un produs de secretie folosit de albine atat pentru apararea individuala, cat si pentru apararea coloniei, explica dr. biochimist Cristina Mateescu, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti. Veninul contine un complex de substante foarte active, mai ales de origine proteica.

Recoltarea veninului se face cu ajutorul unui aparat special care emite impulsuri electrice de o anumita intensitate si frecventa, stimuland albina sa intepe o folie de latex, fixata pe o placa de sticla.

Aceasta metoda de recoltare a veninului (sau mai corect spus a apitoxinei) nu afecteaza viata albinelor, stiut fiind faptul ca, in mod normal, cand inteapa, albina moare. Apitoxina este substanta ramasa dupa ce partea volatila a veninului de albine dispare, in contact cu aerul.

Diversele preparate (sub forma injectabila, solutii fizioterapice sau unguente) care au ca principiu activ apitoxina pot fi folosite pentru tratarea diverselor afectiuni reumatismale. Fata de orice alte medicamente, care in principiu se bazeaza pe administrarea de antiinflamatorii de tipul corticozilor de sinteza (care au si efecte secundare asupra sanatatii) sau a subtantelor nesteroidice cu actiune antiinflamatoare (aspirina, ibuprofen etc.), odata ajuns in organism, veninul de albine stimuleaza mecanismele proprii organismului de producere a cortizolului.

Astfel, veninul stimuleaza hipofiza, iar aceasta, la randul ei, printr-o serie de reactii hormonale in lant, sitmuleaza cortexul glandelor suprarenale sa secrete cortizon.

„Pe de alta parte, veninul este si un important imunostimulent pentru organismul uman", explica dr. Mateescu. In Statele Unite ale Americii, terapia cu venin de albine (prin intepaturi directe) sau injectarea de apitoxina, se aplica pe scara larga, pentru tratarea afectiunilor reumatismale, a sclerozei multiple, a unor forme de fibromialgie si a altor afectiuni ale sistemului locomotor.

Procedurile pot fi completate cu metode de acupunctura, aplicate de medici specializati in astfel de terapii. Protocoalele de aplicare a tratamentului sunt foarte diversificate. In anumite cazuri se aplica intepaturi cu albina vie, pe locul dureros, prin microintepaturi. Albina este pusa sa intepe printr-o grila foarte fina, veninul fiind astfel dispersat pe o zona mai mare.

Aplicarea de microintepaturi poate fi folosita si pentru desensibilizarea celor alergici la venin. Se face practic o vaccinare ce consta in administrarea de cantitati crescute de venin pana se ajunge la imunizare.

Aplicarea externa a veninului presupune folosirea unor forme farmaceutice precum unguentele, solutiile sau aplicarea veninului in cadrul unor proceduri fizioterapeutice (fonoforeza, ultrasonoforeza, spre exemplu). Unguentele pe baza de venin sunt insa printre cele mai agreate de pacienti.

Pe piata romaneasca exista inclusiv o crema pentru masajul sportivilor. Inainte de folosirea produselor cu venin de albine, ca si a intepaturilor pentru desensibilizare, trebuie facut un test, sub supraveghere medicala (mai ales in cazul pacientilor care sufera de diverse forme de alergii).

Pe o portiune mica de piele se aplica o cantitate mica de produs care contine venin de albine. De asemenea, se recomanda ca dupa aplicarea cremelor sau unguentelor, sa se spele foarte bine mainile cu apa si sapun pentru a evita aparitia iritatiilor la nivelul ochilor si mucoaselor.

Preparate romanesti

Unguentul este indicat in dureri reumatismale, articulare si musculare, lumbago, sciatica, degeraturi. Se aplica pe zonele durerose, articulatiile bolnave sau in apropierea acestora. Alaturi de alte componente, veninul de albine produce o crestere a temperaturii cutanate, intensifica irigatia sangvina pana in profunzimea muschiului, corectand lipsa de oxigen din zona dureroasa si avand in acelasi timp si o importanta actiune antiinflamatoare.

Crema cu venin de albine este speciala pentru masaj. Substantele pe care le contine ajuta la mentinerea supletei muschilor si a incheieturilor, precum si la relaxarea musculara. Poate fi folosita pentru masajul sportivilor, intinderi musculare si pentru imbunatirea circulatiei sangvine.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea