Social

#arsenal albania #armament #enver hoxha

Albania vrea sa renunte rapid la arsenalul militar din perioada comunista

Albania este hotarata sa elimine arsenalul mostenit din perioada comunista, care a facut din aceasta tara un adevarat butoi de pulbere, iar incidentele sangeroase amintesc periodic pericolele reprezentate de aceste arme si munitii, de cele mai multe ori abandonate .

"Cel putin 85.000 de tone de arme si munitii urmeaza sa fie distruse, pentru ca reprezinta un pericol pentru securitatea nationala si siguranta populatiei", a declarat ministrul albanez al apararii, Gazment Oketa, relateaza AFP.

"Armamentul este stocat in conditii precare, in apropierea unor zone locuite, riscand sa sara in aer", a recunoscut ministrul. "54.000 tone de arme si munitii vor fi demontate in fabricile militare de catre specialisti, iar alte 31.000 de tone vor fi eliminate prin detonare in poligoane, respectandu-se toate normele de securitate", potrivit ministrului.

Ministrul are intentia sa distruga cele mai periculoase arme pana in 2010. Acest arsenal, intr-o tara cu doar trei milioane de locuitori, este o mostenire de la regimul dictatorial si paranoic al lui Enver Hoxha , care a condus Albania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial pana in 1985, cand a murit.

Avand obsesia unei agresiuni din partea Occidentului sau a URSS-ului, Enver Hoxha a cerut construire a 700.000 de buncare, practic pentru fiecare familie, ceea ce a aruncat Albania intr-o izolare internationala totala. Cu 13% din bugetul de stat consacrat Apararii, Enver Hoxha a facut din Albania cea mai militarizata tara din Balcani.

Inca de la caderea regimului comunist, la inceputul anilor '90, Tirana s-a confruntat cu necesitatea eliminarii acestor arme, munitii, tancuri si submarine invechite. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea