Social

#antibiotic # antibiotic periculos # riscuri antibiotice # efecte adverse medicamente

Alarmant: un antibiotic comun mareste riscul de tulburari cardiace letale!

Claritromicina, un antibiotic folosit in tratamentul infectiilor bacteriene comune, precum amigdalita si bronsita, este suspectata ca ar determina cresterea riscului de deces din cauze cardiace.

Studiul cercetatorilor danezi, publicat miercuri in revista de specialitate British Medical Journal (BMJ), dezvaluie totusi ca riscul in valori absolute este scazut, insa nu neglijabil, in conditiile in care claritromicina este un medicament folosit la scara larga in numeroase tari din lume. Specialistii danezi au analizat circa 5 milioane de tratamente cu antibiotice (claritromicina, penicilina V si roxitromicina), administrate in perioada 1997-2011, unor pacienti cu varsta cuprinsa intre 40 si 74 de ani.

Dupa ce au comparat cele 285 de decese survenite in timpul tratamentelor cu antibiotice, cercetatorii danezi au descoperit ca administrarii de claritromicina i se asocia un risc cu 76% mai mare de deces din cauze cardiace, prin raport cu utilizarea penicilinei V.

Totusi, specialistii au constatat ca riscul dispare odata cu incheierea tratamentului cu claritromicina, noteaza AFP. Claritromicina (comercializata si ca Biaxin sau Zeclar) este un antibiotic din familia macrolidelor, folosit cu precadere in tratamentul infectiilor respiratorii si cutanate.

Foto:ephedrasinica.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea