Social

# decembrie ucigas # coronavirus romania #romania

ALARMANT! Cati romani vor muri de coronavirus pana la finalul anului. “Va fi un decembrie ucigas”

Numarul deceselor cauzate de noul coronavirus, in Romania, va creste alarmant pana la finalul anului. Potrivit expertilor, la finalul lui decembrie, Romania s-ar putea confrunta cu peste 17.000 de decese, provocate de pandemie.

 

Institutul de Masuratori de Sanatate si Evaluare  (IHME) al Universitatii din Washington a realizat mai multe estimari, in functie de masurile de relaxare luate de guvern. Cel mai sumbru scenariu, si asta doar cu conditia sa nu fie luate si alte masuri de relaxare, arata ca la finalul anului Romania se va confrunta cu peste 17.000 de decese.

Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) realizeaza de mai multe luni previziuni privind evolutia pandemiei in functie de trei scenarii posibile.

Evolutia pandemiei la nivel mondial

Un scenariu pesimist, in care rata de utilizare a mastii ramane acceasi, iar guvernele adopta noi masuri de relaxare, arata ca la 31 decembrie vor exista 4.000.000 de decese.

Un scenariu optimist, in care peste 90% din populatie poarta masca in spatiile publice, in mod corect, arata ca la finalul anului, la nivel global vor exista 2.000.000 de decese.

In acelasi timp, scenariul “cel mai probabil”, in care purtarea mastii ramane la nivelul actual, si nu se vor lua noi masuri de relaxare de catre guverne, arata ca vor exista 2.800.000 de decese la nivel mondial.

Cate decese vor fi inregistrate in Romania

In ceea ce priveste previziunile pentru Romania, situatia nu este deloc una buna.

“Cel mai probabil” scenariu arata ca, Romania va inregistra 17.251 de morti la 1 ianuarie 2021. Asta in conditiile in care se va mentine procentul din populatie care va purta masti in satiul public. 

Presiunea maxima asupra spitalelor va fi atinsa pe 20 noiembrie cand vor fi 2.970 de pacienti care au nevoie de terapie intensiva si numai 1.744 de paturi disponibile la ATI. Estimarea este facut pornind de la supozitia ca pana atunci capacitatea spitalelor nu va fi extinsa fata de momentul actual.

Intr-un scenariu pesimist, in care guvernul ia noi masuri de relazare, evolutia pandemiei va creste dramatic. Potrivit IHME, varful pandemiei va fi atins pe 16 decembrie, cand in Romania vor exista aproximativ 168.000 de cazuri active de coronavirus. La finalul anului, pe 31 decembrie, s-ar putea ajunge la o rata medie a deceselor de 1.090 pe zi.   

Decembrie ucigas

De asemenea, IHME avertizeaza ca luna decembrie va fi una grea pentru toata emisfera nordica, deoarece numarul de infectari cu noul coronavirus va creste pe fondul racirii vremii. 

”Suntem in fata perspectivei unui decembrie ucigas, in special in Europa, Asia Centrala si Statele Unite. Insa stiinta este clara si probele irefutabile: portul mastii, distantarea  sociala si limitarea adunarilor publice sunt vitale in preventia transmiterii virusului (…) Oamenii din emisfera nordica trebuie sa fie in mod special vigilenti pe masura ce se apropie iarna, deoarce coronavirusul, ca si pneumonia, va fi prevalenta in zonele cu clima rece”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului, potrivit fanatik.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea