Social

#al-qaida #existenta

Al-Qaida, la 20 de ani de existenta

De la aparitia sa, organizatia terorista a trecut prin mai multe schimbari, devenind o amenintare pentru lumea intreaga.

In urma cu 20 de ani, intr-o casa din orasul pakistanez Peshawar, a fost infiintata organizatia Al-Qaida. Evenimentul, aparent minor, urma sa aiba consecinte devastatoare.

Cei 20 de ani de existenta a acestei organizatii au oferit prilejul expertilor americani de a face o analiza asupra starii actuale a retelei teroriste a lui Osama bin Laden .

Concluziile ar putea fi sintetizate de doua evenimente care au avut loc in preajma acestui jubileu. Omul numarul doi al organizatiei, egipteanul Ayman al Zawahri, a difuzat primul sau mesaj in limba engleza, lansand noi sageti impotriva "cruciatilor timpurilor moderne de la Casa Alba".

Mesajul reaminteste Americii (aflata astazi in campanie electorala, ca acum 20 de ani) si restului lumii ca Al-Qaida a suferit unele schimbari, dar nu este infranta.

Cele mai distrugatoare atentate din istorie

Al doilea eveniment este uciderea lui Abu Said Al-Masri, un important conducator al organizatiei, in regiunile tribale pakistaneze, unde se crede ca se ascunde si bin Laden , semnal ca gruparea este in vizorul luptatorilor impotriva terorismului, dar are in acelasi timp si libertate de manevra in zone imposibil de controlat.

La aceasta "aniversare" nedorita, toata lumea isi aminteste de atentatele sangeroase care au purtat marca Al-Qaida, cum ar fi atacurile asupra ambasadelor SUA din Kenia si Tanzania , din 1998, cand au fost ucise mai mult de 300 de persoane.

De-a lungul anilor, reteaua a mai revendicat numeroase astfel de atacuri, dar cele mai distrugatoare atentate care ii sunt atribuite au avut loc la 11 septembrie 2001 in Statele Unite si au facut peste 3.000 de victime.

Influenta la scara mondiala

La 11 august 1988, in Peshawar, milionarul saudit Osama bin Laden a facut o alianta oficiala cu expertul militar al Zawahri si cu intelectualul islamist din Cairo, Sayyid Imam al-Sharif (mai cunoscut ca Dr. Fadl, astazi un critic al lui bin Laden).

Asa a luat nastere gruparea Al-Qaida. Astazi, reteaua a capatat o influenta la scara mondiala, celulele sale teroriste fiind raspandite din Asia pana in Africa si Europa. Eforturile SUA si ale aliatilor impotriva acesteia s-au finalizat cu succese partiale.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea