Social

#ajutor social #munca #romania

Ajutorul social descurajeaza munca. 9,5 milioane de romani primesc bani de la stat

Romanii ajung dependenti de mila statului, avertizeaza sociologii. 9,5 milioane de romani primesc, sub o forma sau alta, ajutor de stat .

Cele 50 de tipuri de ajutoare sociale costa statul roman 2,4 miliarde de euro pe an. Cu o cerere la primarie, romanii primesc venitul minim garantat (VMG) de 100 lei.

In topul ajutoarelor sociale acordate de stat, cheltuielile cele mai insemnate sunt cele pentru incalzire, concedii de maternitate si alocatii pentru copii. Nici indemnizatiile pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat nu sunt neglijabile. Numarul persoanelor cu handicap a crescut in Romania de la 80.000 in 1992 la 670.000 in 2009.

Fara o ancheta sociala temeinica, romanii pot depune o cerere la primarie pentru VMG. In 2009, suma acordata celor considerati sub pragul saraciei a fost de 100 lei, bani din care multe familii din mediul rural traiesc de la luna la luna, potrivit Adevarul.

Romanii care beneficiaza de VMG primesc si compensarea 100% a facturii de incalzire pentru persoanele racordate la sistemul centralizat sau un ajutor pentru lemne si carbuni pentru cele care nu sunt, un bonus de 15% la valoarea alocatiei pentru cei care au copii si asigurare medicala de sanatate platita din bugetul public.

Lipsa de personal calificat care sa verifice in teren fiecare cerere duce la acordarea de ajutoare pentru multi care nu indeplinesc conditiile legale. "Asta face ca o persoana care ar trebui sa beneficieze de ajutoare sa nu le primeasca, iar altele, care nu indeplinesc in realitate conditiile, sa le primeasca. In mare parte, acest lucru este posibil fiindca anchetele sociale sunt "facute din birou", uneori, si pentru ca mai mult de 70% din personalul asistentei sociale din comune este necalificat ", a explicat, pentru Adevarul, Florin Lazar, asistent universitar la Facultatea de Socio­logie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti.

"Ajutoarele sociale incurajeaza nemunca. Venitul Minim Garantat ar trebui gandit sub forma proiectelor individuale", sustine conferentiar doctor Stefan Cojocaru, unul dintre autorii Raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice. Acesta pledeaza pentru proiectele care incurajeaza crearea unor surse de venit proprii pentru saraci, pentru a elimina dependenta acestora de ajutorul de la stat.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea