Social

#capsunari #romani

Ajutoare intre 500 si 1.200 de euro pentru somerii capsunari

Somerii straini sau romani indemnizati in statele UE pot veni sa-si caute job in Romania fara sa-si piarda ajutorul, care ajunge si la 1.000 de euro.
 
ajutoare de somaj cuprinse intre 500 si 600 de euro, cum sunt cele acordate de Spania, sau de 1.000-1.200 de euro din Germania au fost platite in numar de cateva zeci de catre statul roman in contul celor doua tari de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Acestea au fost date somerilor straini sau romani care au avut ultimul loc de munca in cele doua state, pe pozitii de muncitori necalificati , si care au venit timp de trei luni in Romania pentru a se angaja aici.

In cazul somerilor indemnizati de Romania care pleaca la munca in alt stat UE, ei vor primi un ajutor de doar 100 de euro, a mai spus Anca Dan, expert in cadrul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).

„Avem cateva cazuri de romani care au plecat la munca in strainatate, care si-au deschis acolo dreptul de somaj si s-au intors in Romania ca sa-si caute un loc de munca. Noi le-am platit in continuare ajutorul de somaj, bani care sunt decontati de statele UE ce le-a stabilit acest drept in baza Regulamentului european nr. 1408“, a explicat Dan.

Regulamentul european se refera si la alte drepturi financiare ce pot fi exportate pe teritoriul UE, cum ar fi indemnizatia de crestere a copilului, alocatia de stat pentru copii sau alocatia pentru copilul cu handicap. „Pana acum, aproape 2.000 de cazuri de export pentru acest tip de prestatii au fost operate prin minister. Cei care vor sa primeasca aceste drepturi trebuie sa mearga cu formulare specializate la institutiile omoloage din statul UE unde se stabilesc. In medie, pentru cele trei tipuri de alocatii , actele sunt gata cam in trei luni, insa plata se face retroactiv“, a spus Theodora Bertzi, secretar de stat in minister.

In plus fata de aceste alocatii, si cei cu drept de pensie pot cere exportarea acesteia in statul UE. De la 1 ianuarie 2007, peste 15.000 de formulare pentru exportul pensiilor au fost operate de Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cele mai multe in Germania, Italia si Franta, potrivit Luizei Florescu, de la CNPAS.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea