Social

# amenzi soferi #parbriz #amenda

Ai ceva pe parbriz? Risti o amenda de pana la 3.000 de lei!

Gradul de vizibilitate pe care ni-l asigura parbrizul atunci cand suntem la volan poate face diferenta intre viata si moarte. Un parbriz incarcat sau murdar poate periclita viata noastra si a celorlalti participanti la trafic. Acesta este si motivul pentru care legea nu permite aplicarea de odorizante, icoane, cruciulite, abtibilduri, jucarii sau alte obiecte pe parbriz.

Parbrizul protejeaza de vant, de praf, insecte, pietricele de pe carosabil si de alte tipuri de particule, insa acest lucru favorizeaza deteriorarea treptata, fapt ce poate duce la reducerea vizibilitatii. Inclusiv stergatoarele pot zgaria parbrizul, in anumite cazuri, precum si periile abrazive de la spalatoriile auto automate.

Pentru evita deteriorarea parbrizului, soferii trebuie sa urmeze o serie de reguli simple, de ingrijire a acestuia, ca de exemplu:

  • Sa inlocuiasca la timp stergatoarele uzate cu altele noi
  • Sa curete in mod eficient parbrizul fara a freca sticla uscata, pentru a preveni uzura parbrizului
  • Sa foloseasca lichid de spalare profesional pentru parbriz
  • Sa cumpere doar stergatoare de calitate
  • Sa fie atenti sa nu zgarie parbrizul iarna prin utilizarea unei raclete deteriorate
  • Sa nu utilizeze stergatoarele incrustate cu gheata
  • Sa evite spalatoriile cu perii rotative
  • Sa evite drumurile neasfaltate
  • Sa ridice stergatoarele iarna, pentru a nu ingheta pe parbriz, atunci cand masina este in parcare.

Soferii care lipesc cruciulite sau alte obiecte pe parbrizul masinii pot fi amendati cu pana la 2.900 lei.

In Ordonanta de Urgenta nr. 159/2002, actualizata in 2019, se precizeaza ca amenzile sunt cuprinse intre 1.305-2.900 lei pentru soferii care au pe parbriz si geamurile laterale accesorii ce obtureaza vizibilitatea soferului. In plus, contraventiile se vor sanctiona si cu amenda cuprinsa intre 9 si 20 de puncte.

In Art. 112 este specificat faptul ca politia va retine certificatul de inmatriculare al soferului care are aplicate la parbrizul autovehiculului, tractorului agricol sau forestier: afise, reclame publicitare, folii neomologate, folii nemarcate corespunzator, accesorii ce restrang vizibilitatea din interior sau exterior, in timpul mersului. 

Codul Rutier arata ca si aplicarea de inscrisuri pe parbriz, luneta sau geamurile laterale ce pot estompa vizibilitatea constituie contraventie. De asemenea se sanctioneaza si aplicarea de afise, inscrisuri sau reclame publicitare pe geamurile vehiculului sau pe dispozitivele de iluminare sau semnalizare.  Legislatia rutiera in vigoare arata ca astfel de accesorii restrang vizibilitatea soferului si de aceea este incadrata in clasa a IV-a de sanctiuni.

Soferii care nu se conformeaza nu vor mai putea scapa de amenda, deoarece costumele politistilor vor fi dotate cu camere video, ale caror inregistrari vor putea fi utilizate ca probe in instanta. Prin urmare, soferii care incalca aceste prevederi vor avea sanse minime de castig si in instanta.

Va sugeram sa nu neglijati aceste reguli cu privire la aplicarea accesoriilor fel de fel pe parbriz si sa luati masurile imediate pentru a nu va compromite siguranta si pentru a nu risca nici amenzi mari. In orice caz, parbrizul si toate geamurile autovehiculului trebuie sa arate impecabil, sa nu aiba crapaturi, abtibilduri, folii, afise neomologate.

Conducerea masinii cu un parbriz ciobit, crapat sau deteriorat poate fi de asemenea sanctionata, deoarece si asta reduce vizibilitatea soferului in trafic. In astfel de cazuri, schimbarea parbrizului este necesara atat pentru prevenirea accidentelor, cat si pentru evitarea amenzii.

Soferii pot sa previna astfel de situatii mergand la un centru autorizat de parbrize, precum Pilkington Romania. In general, reparatiile nu sunt costisitoare, mai ales daca este sa comparam pretul de achizitie alaturi de manopera, in comparatie cu amenzile rutiere pregatite pentru savarsirea unor astfel de contraventii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea