Social

#unitate europa #criza gazelor #comentariu afp

AFP: Europa isi mentine cu greu unitatea in criza gazului

Presedintia ceha a UE si-a exprimat deschis vineri iritarea fata de initiativele individuale ale unor tari membre de a negocia cu Moscova in criza gazului , in conditiile in care statele europene incep sa isi piarda rabdarea, la 10 zile de cand au fost sistate livrarile.

Principala cauza o reprezinta vizita de saptamana aceasta in Rusia a premierilor bulgar Serghei Stanisev si slovac, Robert Fico, pentru discutii cu omologul lor rus Vladimir Putin, in conditiile in care Praga si Comisia Europeana incearca sa vorbeasca in numele intregului bloc european, comenteaza AFP.

"Incercam sa facem in asa fel incat sa evitam ca delegatii europene sa mearga la Moscova si sa fie in pozitie de ostatici" sau intr-o postura imploratoare, a declarat vineri, la Praga, premierul ceh Mirek Topolanek , dupa o reuniune cu Fico. "Altfel, ma tem ca aceasta va sfarsi prin a diviza Europa intre cei care sufera si cei care nu sufera" de penurie de gaz, a adaugat el. Pentru a rezolva criza, "presedintia UE prefera formatul bilateral (Rusia-Ucraina - n.red.), in care ea poate sa joace rol de tert, poate de pod de comunicare", a subliniat el.

Prelungirea crizei si lipsa unei perspective de rezolvare rapida determina tarile grav afectate sa devina din ce in ce mai nerabdatoare. Bulgaria si Slovacia, care depind aproape in totalitate de gazul rusesc ce tranziteaza Ucraina, figureaza printre acestea. Bratislava si Sofia iau in calcul chiar sa redeschida reactoare nucleare vechi, inchise la cererea UE, chiar cu riscul unui conflict cu Bruxelles-ul . Dupa ce a actionat foarte hotarat pana la sfarsitul saptamanii trecute - Topolanek a mers la Moscova si la Kiev pentru a incerca sa gaseasca un acord - presedintia ceha a parut saptamana aceasta sa bata in retragere, lasand Comisia Europeana si unele tari ca Germania si Italia, parteneri energetici importanti ai Rusiei, sa se afle in primplan.

Directorul companiei italiene Eni, detinuta in proportie de 30% de stat, negociaza de mai multe zile un compromis, care prevede ca societatile europene sa ofere in avans fonduri Ucrainei pentru a permite reluarea tranzitului de gaz rusesc. Solutiile originale Oficial, CE spune ca sustine toate "solutiile originale", care ar putea permite iesirea din impas. Insa o sursa diplomatica europeana, contactata de AFP, a subliniat ca acesta este un "mod prin care Rusia implica Europa intr-un conflict bilateral cu Ucraina", ceea UE a incercat sa evite inca de la inceput, chiar daca proiectul vizeaza companii si nu state. "Contravine contractelor care au fost semnate de clientii europeni ai Rusiei, care prevad ca Gazprom sa plateasca pentru tranzitul prin Ucraina", potrivit aceleiasi surse.

Unitatea Celor 27 nu este usor de mentinut, tinand cont de strategiile energetice foarte diferite fata de Rusia: companiile energetice europene negociaza separat si in secret contractele cu Gazprom. In aceste conditii, tari ca Italia si Germania se arata conciliante fata de Moscova, in timp ce altele cer mai multa fermitate. "Rusia a adoptat de mult timp o strategie care vizeaza sa exploateze diviziunile si interesele diferite ale statelor UE in ceea ce priveste aprovizionarea energetica, iar marea problema pentru cehi este ca o face fara rusine in acest moment", considera Richard Shepherd, analist la Royal Institute of International Affairs.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea