Social

#spital #asigurari sanatate #medicamente

Afla cum poti recupera banii cheltuiti in spital

O lege din 2008 le permite romanilor asigurati sa-si recupereze banii cheltuiti in spitale, atunci cand medicii ii pun sa-si cumpere singuri medicamente sau materiale sanitare.

Multi pacienti si-au cerut banii inapoi pentru cheltuielile suplimentare din spital, iar o parte dintre ei au invins birocratia si au recuperat sumele cheltuite.

"Daca, pana acum cativa ani, bolnavii erau pusi sa cumpere medicamente pentru bolile mai grave, acum nu mai exista aproape niciun fel de medicament . Reclamatiile pe care le primim sunt de la pacienti care si-au cumparat inclusiv materiale sanitare, dezinfectante si consumabile ", spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor din Romania, citat de Evenimentul Zilei.

Potrivit Legii 157/2008, pacientii au dreptul la rambursarea cheltuielilor facute pe perioada spitalizarii pentru medicamente si materiale sanitare. Costurile analizelor pot fi si ele rambursate, potrivit art. 998-1000 Cod Civil , in care sunt regelementate despagubirile pentru o .

"Legea insa e interpretabila, iar asociatia noastra a castigat procese si pentru dispozitive medicale. Acelasi lucru e valabil si in cazul RMN-ului", a mai spus Barbu.

Multi pacienti nu pot insa recupera banii, deoarece bugetul spitalului nu are nicio suma alocata pentru despagubiri.

Cum poti recupera banii

Atunci cand pacientul e informat de medic ca trebuie sa cumpere singur un medicament sau material sanitar necesar, primul pas este intocmirea unei cereri catre seful de sectie si catre manager.

Dupa aprobarea cererii, pacientul poate cumpara produsele necesare, dar trebuie sa pastreze toate chitantele.

Pentru a obtine banii inapoi, pacientul trebuie sa formuleze o cerere de rambursare catre conducere, daca poate dovedi cheltuielile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea