Social

#adrian paunescu #adrian cioroianu #corneliu vadim tudor

Adrian Paunescu, laudat de romani, nu de criticii literari

Adrian Paunescu a fost inmormantat la cimitirul Bellu, la cativa metri de Eminescu, Sadoveanu, I.L. Caragiale, Cosbuc si George Calinescu.

Poetul a fost onorat post -mortem cu onoruri militare, fanfara si salve de tun. Mii de romani au cantat imnul national, in cinstea lui Adrian Paunescu.

Corneliu Vadim Tudor a tinut un discurs mai lung de 30 de minute, in care i-a laudat calitatile literare poetului. Tudor a comparat funeraliile lui Paunescu cu cele a lui Mihai Eminescu.

Criticii literari nu impart insa tristetea romanilor pentru moartea poetului.

Iata ce au declarat mai multi critici si istorici pentru Romania Libera, despre valoarea artistica a operei lui Paunescu:

"Primele doua volume, Ultrasentimente si Mieii primi, au fost foarte bune, in contextul redescoperirii liricului dupa proletcultism. Dar atat, fiindca nu mai e nimic interesant in ce a scris dupa 1970. Poeziile lui sunt pure declamatii, in versificarea carora a fost foarte abil, dar in rest un poet foarte slab", criticul literar Alexandru Matei.

"Acum sufletul omului trebuie lasat sa plece, sa se duca dincolo (...) Am trecut pe langa cimitirul Bellu si am ramas socat. Fanfara si onoruri militare pentru Paunescu! Probabil cand o sa se duca Sergiu Nicolaescu o sa fie mobilizata Armata, sa traga salve de tun! Ce sa mai spui? Ca la noi", criticul Dan C. Mihailescu.

"Oamenii nu-l plang neaparat pe Paunescu, ci isi plang tineretea pierduta, care a insemnat si un abonament la revista Flacara sau mersul la niste concerte ale Cenaclului", istoricul Adrian Cioroianu.

"Paunescu facea la cenaclu niste glumite oarecum subversive pe care oamenii simpli nu puteau sa le scoata pe gura si asta ii facea si pe ei sa se simta eroi. Le-a spus-o Paunescu!, adica, in subtext, ce curajosi am fost si noi care l-am ascultat. Ce se petrecea dincolo de stadioane, ca el era sluga regimului, nu mai interesa pe nimeni", regizorul Cristi Puiu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea