Social

Adomnitei intervine brutal in SNSPA

Ministrul Educatiei l-a schimbat pe rectorul SNSPA, incalcand autonomia universitara. Adomnitei l-a numit interimar pe Paul Dobrescu, fostul consilier al lui Ion Iliescu. 

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a emis primul ordin prin care numeste alt ordonator de credite la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), rectorul Mihaela Vlasceanu fiind practic demisa. Conducatorul interimar al institutiei de invatamant este chiar cel care voia sa ocupe functia de rector, Paul Dobrescu, prorector al SNSPA.

Conform Legii invatamantului, ministrul Educatiei poate suspenda din functie un rector doar intr-o singura situatie. Si anume, ministrul pregateste un referat foarte bine argumentat pe care il supune senatului universitatii, care voteaza sau nu cererea ministrului.

Daca cel putin doua treimi dintre membrii senatului sunt de acord cu schimbarea rectorului, atunci se declanseaza procedura de alegere a unui nou rector. In general, rectorul poate fi ales sau schimbat doar prin votul senatului universitatii, iar ministrul putea interveni prin lege anuntand universitatea ca ii taie finantarea daca nu demareaza alegerile.

„Inca din luna februarie am trimis adrese la minister cerind o solutie pentru a debloca situatia in care ne aflam. Organizam sedinte de senat , dar membrii ba nu veneau, ba plecau in timpul sedintelor si nu se realiza cvorumul necesar.

Mi-am dat seama ca de fapt asta se dorea, boicotarea alegerilor, desi eu am anuntat din start ca nu doresc sa mai candidez“, spune Mihaela Vlasceanu, rectorul schimbat din functie de ministrul Educatiei. Fostul conducator al SNSPA anunta ca il va da in judecata pe ministrul Educatiei pentru abuz de putere si pentru incalcarea legii.

„Am luat aceasta decizie din punct de vedere moral. Nu se poate ca, din toti ministrii de pana acum, chiar Cristian Adomnitei sa realizeze o premiera in Educatie, inlocuind un rector. A incalcat legea si autonomia universitara“, acuza Mihaela Vlasceanu.

Motivul invocat de minister este acela ca „perioada in care universitatile trebuiau sa-si finalizeze alegerile a fost 31 martie, insa pana la aceasta data nici macar sefii facultatilor nu au fost alesi. Iar Mihaelei Vlasceanu i-a expirat mandatul si trebuia sa fie cineva sa dea salariile profesorilor. De aceea a fost numit Paul Dobrescu, care este decanul de varsta al SNSPA“, spune Mihaela Suciu, purtatorul de cuvant al ministrului Adomnitei.

Ea precizeaza ca noul ordonator de credite nu este rector, cu toate ca legea finantelor publice spune clar ca „ordonatorul tertiar de credite este conducatorul institutiei“, in cazul nostru rectorul. Paul Dobrescu, noul conducator al SNSPA, spune ca „ministerul a facut o alegere obiectiva si au fost intr-adevar niste neintelegeri, drept dovada ca acum s-au putut demara alegerile“. Mai multe nu a vrut sa comenteze.

La 31 martie, ministrul Adomnitei i-a oferit rectorului SNSPA o prelungire a mandatului de sapte zile pentru a incerca sa solutionaze problema alegerilor. „Nici eu, nici senatul nu am cerut asa ceva. Pe langa ilegalitate, este si bataie de joc sa prelungesti mandatul o saptamana, chiar in timpul Summitului NATO“, spune Mihaela Vlasceanu.

Conform procedurilor de organizare a alegerilor in universitati, mandatul unui rector se finalizeaza atunci cand acesta isi prezinta raportul de activitate in fata senatului care l-a ales si se declanseaza procedurile de constituire a noului senat si de alegere a noului rector. Intre aceste doua momente, conducatorul este decanul de varsta al Senatului, care prezideaza sedinta de alegeri.

Cristian Parvulescu, decanul facultatii de Stiinte Politice, vine cu o alta versiune. „Alegerile au fost blocate pentru ca unii dintre membrii senatului nu au fost de acord cu introducerea in metodologia de organizare a alegerilor a criteriilor de incompatibilitate si conflict de interese “, spune Cristian Pirvulescu .

Mai mult, decanul precizeaza ca a realizat un „referendum printre cadrele didactice titulare din cadrul Scolii Nationale, iar majoritatea si-a exprimat dorinta de a introduce aceste articole in metodologie“.

Totodata Cristian Parvulescu, impreuna cu alti doi decani din SNSPA au trimis o adresa la Minister chiar pe 7 aprilie, cand ii „expira“ rectorului Mihaela Vlasceanu prelungirea mandatului. Cei trei cereau si ei sprijinul ministrului „pentru deblocarea situatiei legate de alegeri si numirea unui alt ordonator de credite“.

Intrebat cum isi explica faptul ca ministrul i-a raspuns prompt la solicitare, cu toate ca luni de zile nu i-a dat nici un semn rectorului, Cristian Parvulescu crede ca „este o chestiune de notorietate si de aceea a raspuns repede“. Decanul Facultatii de Stiinte Politice recunoaste ca atata timp cat mandatul rectorului si cel al Senatului ar fi expirat, prin urmare nici decanii nu mai erau decani sau prorectorii, prorectori.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea