Social

#barack obama #relatie iran #orice posibilitate #diplomatie razboi

Administratia Obama nu exclude un razboi impotriva Iranului

Administratia presedintelui Barack Obama a sugerat joi ca Statele Unite isi mentin deschise toate optiunile, de la diplomatie la metode militare, pentru a determina Iranul sa renunte la programul sau nuclear.

Noua administratie revizuieste politica Statelor Unite fata de Teheran, dupa pozitia dura adoptata de fostul presedinte George W. Bush, care a plasat Iranul pe axa raului, informeaza Reuters.

Obama a declarat ca este dispus sa lanseze o diplomatie directa cu Iranul, fara conditii prealabile. "Trebuie sa folosim toate elementele puterii noastre nationale pentru a ne apara interesele in ceea ce priveste Iranul. Acest lucru include diplomatia, unde este posibil, asa cum a spus presedintele in campanie", a afirmat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs .

"Avem multe probleme de rezolvat - un program nuclear ilegal, sponsorizarea terorismului si amenintarea pacii in Israel sunt numai cateva dintre aceste dosare, despre care presedintele considera ca ar trebui rezolvate de liderii iranieni", a adaugat Gibbs intr-o conferinta de presa sustinuta la Casa Alba.

Intrebat daca Obama considera ca optiunea militara se afla in continuare pe masa, purtatorul de cuvant a raspuns: "Presedintele nu si-a schimbat punctul de vedere, ca trebuie pastrate deschise toate optiunile".

Bush a subliniat intotdeauna ca toate optiunile, inclusiv o actiune militara, se afla pe masa in relatiile cu Iranul, dar ca incearca sa gaseasca o solutie diplomatica. Iranul se afla in conflict cu Occidentul din cauza programului sau de imbogatire a uraniului, suspectat ca ar avea scopuri militare.

Teheranul sustine ca singurul scop la programului este producerea de electricitate. In timpul campaniei sale prezidentiale, Obama a afirmat ca va oferi Iranului diverse stimulente, inclusiv sa il ajute sa adere la Organizatia Mondiala a Comertului , daca va pune capat programului nuclear. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea