Social

Adio, Vadim!

Discursul lui Vadim Tudor s-a demodat . Populismul lui a fost preluat de alti politicieni.

I n 2000 s-a batut cu Iliescu pentru presedintia Romaniei. A fost momentul lui de glorie, dar si marea infrangere. Atunci a strigat din toate puterile ca a fost furat, dar oamenii au rasuflat usurati ca au scapat de un extremist in fruntea tarii.

Poetul de curte al lui Ceausescu, transformat in politician populist dupa 1990, cel care a captat pentru moment atentia Romaniei, a ajuns la sfarsit. Astazi, Partidul Romania Mare e o umbra a monstruoasei formatiuni ce nelinistea cancelariile Europei la sfarsitul anilor nouazeci, din cauza declaratiilor extremiste si antisemite ale „tribunului".

PRM a ajuns un „turnulet" minuscul in sondajele de opinie prezentate de televiziuni dupa incheierea voturilor. La nivel national partidul s-a descompus, iar in Bucuresti abia a trecut pragul electoral pentru accederea in Consiliul General. Discursul lui Corneliu Vadim Tudor s-a demodat.

Populismul lui a fost preluat de alti politicieni, de la Gigi Becali si pana la Traian Basescu. Poetul epocii de aur seamana azi mai mult cu un rege exilat si ratacit, decat cu un lider care mai are ceva de spus. Aparitiile publice ale lui Vadim par desprinse dintr-un episod schizoid difuzat de OTV in care e cautata Elodia.

De ce aceste alegeri l-au scos din circuit pe Vadim si partidul pe care-l conduce ? In primul rand pentru ca ura promovata in discursul sau s-a intors impotriva lui. In al doilea rand, politica e un dans perpetuu intre compromis si decizie. Un lider de succes trebuie sa stie in aceeasi masura sa profite atat de infrangeri , cat si de victorii, iar de Vadim poti sa spui orice, numai ca e flexibil, nu.

Tribunul trebuia sa-si schimbe discursul inca din anul 2000, sa intre la guvernare, sa se transforme si sa renunte la razboiul cu dusmani inchipuiti aflati in propriul partid si in afara lui. Asta ar fi insemnat sa se reinventeze, dar a clacat.

A ramas un tip inflexibil, incapabil sa negocieze si sa accepte competitia. A trimis spre sustinatorii sai tot felul de mesaje contradictorii, abulice, nebunesti pana cand i-a alungat. Sigur de sine, visand la cucerirea Romaniei, s-a prabusit de pe calul alb cu care spera sa intre invingator in Alba Iulia.

„Sic transit gloria mundi", un dicton latin pe care povestea liderului PRM il confirma prin rezultatele acestor alegeri, parasit si lipsit de orice perspectiva politica. La sfarsitul saptamanii trecute, Vadim a plecat infrant de pe scena publica a Romaniei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea