Social

Aderarea Georgiei la NATO ar putea provoca „o baie de sange”

Ambasadorul Rusiei la Bruxelles califica drept o provocare apropierea fostelor republici sovietice de Alianta Nord-Atlantica . Cu numai trei saptamani inainte de summitul NATO de la Bucuresti, Rusia lanseaza avertismente dure la adresa planurilor Aliantei pentru Georgia si Ucraina. Pe un ton dur, Dmitri Rogozin , trimisul Moscovei la Bruxelles, a atras atentia ca incercarea SUA de a decide aderarea celor doua foste republici sovietice este o „provocare ce ar putea duce la o baie de sange". Intr-un interviu publicat de cotidianul german „Der Spiegel", Rogozin a subliniat ca aderarea la Alianta ar insemna „sfarsitul Georgiei ca stat suveran". Oficialul rus a afirmat ca, daca ar face acest pas, Tbilisi ar pierde definitiv provinciile Abhazia si Osetia de Sud, cele doua regiuni separatiste proruse georgiene care isi revendica independenta. Dmitri Rogozin a avertizat, de asemenea, si in legatura cu consecintele unei aderari a Ucrainei la NATO. El a atras atentia ca pentru Kiev apropierea de Alianta ar putea avea consecinte dramatice, deoarece o mare parte din populatie se opune aderarii. Ucraina si Georgia vor sa primeasca statut de candidat la aderarea la NATO in cursul summitului de la Bucuresti, dar sansele ca acest lucru sa se intample par reduse. La recenta reuniune a ministrilor de Externe din NATO, Germania, Spania Franta, Belgia, Olanda si Luxemburg si-au exprimat „scepticismul" fata de demersurile celor doua foste republici sovietice.

Putin da cu extinderea de pamant

Pe final de mandat, presedintele Vladimir Putin nu a ratat ocazia de a lansa noi critici la adresa extinderii NATO. Liderul de la Kremlin a acuzat Alianta ca vrea sa ‘’inlocuiasca ONU’’ si a calificat "extinderea interminabila" a organizatiei drept daunatoare si contraproductiva. „Daca o majoritate covarsitoare a populatiei Ucrainei si Georgiei nu vrea ca tarile lor sa intre in NATO, dar aceste tari sunt trase inauntru de guler, nu putem sa calificam aceasta drept o dovada de democratie", a spus Putin. „Vom accepta, fara indoiala, alegerea popoarelor georgian si ucrainean, dar, daca aceasta este intr-adevar alegerea poporului si nu a liderilor politici", a adaugat el. Relatiile dintre Rusia si Alianta s-au deteriorat in ultimii ani, mai ales din cauza deciziei Washingtonului de a desfasura elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est, proiect pe care Moscova il percepe ca pe o amenintare la adresa sa. Apropierea fostelor republici sovietice Georgia si Ucraina de aliati este un alt subiect de nemultumire la Moscova. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea