Social

Adapostul pentru caini – capcana “custilor de veci”

Taxa de adoptie (150 lei) ii impiedica pe multi sa salveze un caine fara stapan. Asociatiile particulare de protectie a animalelor au gasit solutii pentru caini cu ajutorul unui lant de voluntari. In fiecare cusca stau doi, trei chiar patru catei. Acolo vor sta pana cand ii ia cineva acasa sau pana cand mor. Nu sunt scosi niciodata la plimbare, nu mai alearga niciodata, nu se mai joaca niciodata, nu ii mai mangaie nimeni niciodata, nu mai au un nume. Multi stau aproape lesinati unii peste altii. Asa arata un adapost al Primariei Capitalei, pentru cainii fara stapan. Este drept ca in aceste locuri sunt adusi doar cateii “reclamati”. Hingherii se duc sa stranga cainii din oras, din jurul blocurilor, de pe strazi, doar daca cineva face reclamatie. Si ii arunca apoi in custile din care nu mai ies niciodata. Pentru caini, adapostul este doar o imensa capcana. Iar ei sunt condamnati pe viata.

Ziua portilor deschise zadarnic

La adaposturile pentru caini Th. Pallady si Chiajna, care apartin Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din Bucuresti, evenimentul de sambata si duminica, “Ziua Portilor Deschise”, trebuia sa aduca o multime de vizitatori care sa plece acasa cel putin cu cate un catel adoptat fiecare. A trecut deja o ora de la inceperea evenimentului si doar cativa ziaristi sunt in adapostul Pallady ca sa se intereseze de “chiriasii” de aici. Unul dintre medicii adapostului ne spune ca la prima ora au venit patru persoane care au luat sase caini maturi. Si a mai venit cineva de la Fundatia “Nu mai esti singur” care a luat sapte, iar de la Chiajna au mai luat inca sase caini. In rest, bucurestenii s-au aratat absolut indiferenti fata de soarta animalelor fara stapan. In cele doua adaposturi ale primariei sunt adusi cateii de prin preajma blocurilor, atunci cand sunt prinsi de hingheri. Cei care vor sa isi recupereze cainii pe care ii iubesc, si pe care de multe ori i-au crescut de cand erau niste catelusi, trebuie sa plateasca un milion si jumatate de lei vechi pentru fiecare, contravaloarea vaccinarii, deparazitarii, a sterilizarii. La Pallady sunt in total vreo 50 de custi si vreo 200 de caini, iar la adapostul de la Chiajna sunt vreo 200 – 250 de caini.

Adaposturile Primariei sunt fostul Ecarisaj Rar gasesti printre sutele de catei cate unul de rasa aruncat de stapan pe strada sau cate o corcitura. Cei mai multi sunt maidanezi. Toti sunt frumosi. Daca te intrebi pe care l-ai lua acasa, fiecare ar putea sa fie cel pe care sa il plimbi in fiecare seara si pentru care sa te trezesti la sase dimineata ca sa il scoti afara pentru 15 – 20 de minute. L-am intrebat pe medicul Mugurel Radut, de la adapostul Chiajna, ce se poate face pentru ei. „Nu avem voie sa ii ducem inapoi in strada, pentru ca asta ar insemna abandon si intram sub incidenta legii. Si nu avem cum sa ii scoatem la plimbare, pentru ca nu are cine sa faca lucrul asta”. Cineva mi-a spus la un moment dat, cu ciuda pentru ceea ce se intampla cu cainii: “Sa fim seriosi, adaposturile Primariei sunt fostul Ecarisaj, sunt cei care eutanasiau caini pana de curand, ei nu iubesc cainii. Cum sa gaseasca solutii sa ii mai si plimbe, fie si o data pe saptamana...”

Voluntarii – solutia gasita de asociatiile pentru protectia animalelor

In alte parti au fost gasite solutii. Exista in Bucuresti trei asociatii particulare pentru protectia animalelor care au adaposturi: Daisy Hope, Speranta si Comitetul National pentru Protectia Animalelor (CNPA), adica adapostul de la Mogosoaia. Acolo cainii sunt scosi din custi de doua – trei ori pe zi si nu traiesc o moarte lenta ca in adaposturile Primariei. La adapostul de la Mogosoaia sunt doar vreo trei angajati, dar reusesc sa faca un asemenea efort prin lantul de voluntari pe care il atrag pentru ajutorul cainilor. “Avem langa noi un numar de persoane in varsta, care fac voluntariat, oameni foarte seriosi. Pe de o parte. Pe de alta parte, nici macar nu este greu sa ii scoti pe caini din custi pentru ca stiu sa se intoarca singuri, fiecare in cusca lui. Ne mai ajuta si un numar de studenti de la Facultatea de Arte Plastice , mai ales cu vopsitul custilor”, spune Ioana Canetti, presedinta CNPA si directoarea adapostului. O alta problema la adaposturile pentru caini care apartin Primariei este taxa de un milion si jumatate de lei vechi, care trebuie platita pentru sterilizare si care ii descurajeaza pe multi sa vina sa adopte un catel. Cei care se ocupa de protectia animalelor spun, de altfel, ca este nevoie de un plan national de sterilizare gratuita a cainilor. Cei mai multi caini care sunt acum pe strazi sunt din curtile oamenilor. Puii cainilor cu stapan sunt aruncati direct in strada si numarul lor este foarte mare. “Dintr-o pereche de caini, in cinci ani pot iesi mai mult de opt sute de caini”, explica Ioana Parvulescu , de la Fundatia Vier Pfoten, de aceea solutia este in primul rand sterilizarea si abia apoi infiintarea adaposturilor, in care cainii trebuie insa ingrijiti si scosi la plimbare macar din cand in cand. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea