Social

#sacali #expertiza #sisteme ecologice

Actiune de expertiza a sistemelor ecologice specifice sacalului in Ucraina, OLBIA 2013

Sectia de Ecologie a ONG Crispus Sibiu organizeaza o actiune de monitoring specializat al speciei de sacal auriu in regiunile Odessa, Herson si Volin din Ucraina in perioada 19-24 Septembrie 2013.

Biogeografia sacalului auriu nu poate explica inca prezenta speciei in Parcul National Matsalu din vestul Estoniei si nici ultima aparitie a speciei din nordestul Estoniei din luna august 2013. Este de asteptat ca in aceasta tara autoritatile de mediu sa declare specia ca fiind alohtona, dat fiind faptul ca nu se poate demonstra inca incursiunea naturala catre aceasta tara baltica.

In Bielorusia, a fost semnalat oficial doar un singur exemplar in luna ianuarie 2012, iar in Ucraina datele putine publicate cu privire la statutul speciei, provin doar din sudul tarii si nu prezinta inca grupuri teritoriale reproductive. ONG Crispus Sibiu participa la o actiune de recunoastere a sistemelor ecologice specifice sacalului auriu pe malul stang al estuarului Nistrului, in jurul localitatilor Mayaki, Mykolaivka, Roksolany, Ovidiopol si Sanzhiika in sudul Ucrainei alaturi de specialistul in carnivore Dr Nikolai Rozhenko de la Universitatea din Odessa.

Membrii expeditiei "Olbia 2013” se vor deplasa apoi spre regiunea Herson, langa gurile de varsare ale Niprului iar apoi spre Kiev, unde se vor intalni cu Dr Vasyl Prydatko, specialist in biodiversity modelling cu programe de modelare liniara generalizata GLM si autor al unor lucrari de ecologie peisagistica.

In nord-vestul Ucrainei, in regiunea Volin membrii expeditiei vor efectua expertiza ecosistemelor umede in unitati Ramsar din partea de vest a Polesiei, in jurul localitatii Zhorany alaturi de Dr Andriy-Taras Bashta, ecolog in cadrul Institutului de Ecologie al Carpatilor din cadrul Academiei de stiinte Nationale Ucraina. Obiectivul principal al actiunii este acela de a identifica nuclee populationale stabile de sacal auriu in habitate din sudul si nordvestul Ucrainei, urmand ca intr-o etapa ulterioara sa se desfasoare o actiune de acelasi fel si in Bielorusia. Actiunea beneficiaza de sprijinul Grupului Informal de Studiu al sacalului auriu in Europa GOJAGE si nu este finantata. Sectia de ecologie a ONG Crispus Sibiu a participat recent la actiuni similare in Romania, Estonia, Croatia, Bulgaria, Serbia si Grecia.

Despre Organizatia Crispus

Organizatia neguvernamentala de tineret Crispus a fost fondata pe 4 ianuarie 1999 de 24 de tineri cu interese diverse in cultura, educatie, informare, ecologie, sport, turism si activitati sociale.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea