Social

#carte electronica #cip #acte identitate

Actele de identitate ale romanilor: Vor putea folosi buletinul electronic cu cip

Romanii vor putea folosi carti de identitate electronice cu cip. Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege.

Pentru prima data, va putea fi emis buletin si copiilor sub 14 ani. Astfel, numai la solicitarea parintilor/reprezentantilor legali se poate elibera o carte de identitate simpla sau o carte electronica de identitate, indiferent de varsta copilului.

Cartea electronica va tine loc de card de sanatate

Cartea electronica de identitate va tine locul cardului de sanatate, iar aceasta va putea fi folosita si la autentificarea in sistemele informatice ale institutiilor statului si nu numai. In continuare  cetateanul poate opta pentru eliberarea  unei carti electronice de identitate sau a unei carti de identitate simple, fara cip.

Legea prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenta persoanelor si actele de identitate ale cetatenilor romani, in sensul asigurarii conditiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic sa se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educatie, potrivit Agerpres.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind continutul de date al cartii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informatiilor referitoare la calitatea de asigurat in sistemul public al asigurarilor sociale de sanatate, astfel incat in viitorul document electronic de identitate sa fie inscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, inscris intr-un singur cip, va asigura "functionalitatea" de card de sanatate.

Cat va fi valabila cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate

  • 2 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
  • 4 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
  • 10 ani dupa implinirea varstei de 18 ani;
  • nelimitata, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simpla.

Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne si in sisteme informatice ale altor institutii publice sau private, precum si utilizarea semnaturii electronice, in conditiile legii.

De asemenea, cartea de identitate simpla contine date in format tiparit si in format inscriptionat prin tehnici speciale, precum si elemente de particularizare si de siguranta.

Dupa personalizarea si transmiterea cartii electronice de identitate si a cartii de identitate simple la autoritatea competenta sa le elibereze, toate datele stocate in bazele de date de productie se sterg imediat prin procedura automata si ireversibila.

Cum pot obtine romanii aflati temporar in strainatate actul de identitate

Cetatenii romani cu domiciliul in Romania aflati temporar in strainatate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate:  la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din strainatate, in cazul in care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta, cu exceptia cererii pentru eliberarea unei carti de identitate provizorii, precum si la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, prin imputernicit, pe baza de procura speciala autentificata la misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din tara respectiva.

 

 

 



 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea