Social

#sua #cehia #scut antiracheta

Acord SUA-Cehia privind scutul antiracheta

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si omologul sau ceh, Karel Schwarzenberg, au semnat ieri, la Praga, tratatul privind amplasarea unei parti a controversatului scut antiracheta american pe teritoriul Cehiei.

Tratatul, nepopular in Cehia, urmeaza a fi aprobat de parlamentul ceh si de presedintele Vaclav Klaus . Sistemul de radare pentru urmarirea rachetelor ar urma sa fie amplasat in apropierea capitalei Praga.

Cele doua tari nu s-au inteles inca asupra statutului soldatilor americani ce vor fi dispusi pe teritoriul Cehiei. De asemenea, SUA nu au reusit sa ajunga la un acord cu Polonia in privinta gazduirii a 10 rachete interceptoare pe teritoriul acestei tari, parte a aceluiasi dispozitiv antiracheta .

condoleezza rice s-a intalnit luni la Washington cu ministrul de externe polonez, Radek Sikorski. Discutiile au fost „constructive", insa au refuzat sa speculeze in privinta unui acord. SUA doresc ca scutul sa devina operativ pana in 2012. Rusia se opune, afirmand ca este o amenintare la adresa securitatii sale.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea