Social

#acord rice livni #contrabanda arme gaza

Acord pentru combaterea contrabandei cu arme in Gaza

Secretarul de stat american Condoleezza Rice si omologul sau israelian Tzipi Livni au parafat vineri un acord bilateral destinat sa combata contrabanda cu arme spre Fasia Gaza, in cadrul eforturilor pentru a obtine un armistitiu.

Acest acord "prevede o serie de masuri pe care Statele Unite si Israelul le vor lua pentru a pune capat fluxului de arme si explozibili spre Fasia Gaza", a declarat sefa diplomatiei americane, inainte de a semna documentul, arata AFP.

"Protocolul de acord pe care il semnam astazi este (...) o componenta esentiala a incetarii ostilitatilor", a apreciat la randul sau ministrul israelian de Externe. Potrivit lui Rice, acest acord bilateral va fi urmat de altele, intre Israel si anumite tari europene, printre care Franta, Marea Britanie si Germania. "Este un protocol de acord bilateral cu Israelul, dar din cate am inteles, doamna Livni va depune eforturi similare cu colegii nostri europeni", a spus sefa diplomatiei americane.

Rice a anuntat ca a vorbit la telefon vineri dimineata cu ministrii de externe britanic David Miliband, german Frank-Walter Steinmeier si francez Bernard Kouchner, "pentru a-i informa". "Cred ca aceste eforturi vor fi urmate foarte curand de europeni", a spus ea.

Insa intrebata despre posibilitatea unui armistitiu inainte ca noul presedinte american sa se instaleze la Casa Alba, Rice a preferat sa fie prudenta. "Calendarul american nu este important", a spus ea. "Avem multa munca in fata, dar sper ca vom putea reusi sa punem capat conflictului sau sa avem un armistitiu foarte-foarte curand". Acordul prevede in special un schimb de informatii in ceea ce priveste contrabanda cu arme spre Gaza si activitati de supraveghere a rutelor folosite de contrabandisti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea