Social

Accidentele vasculare cerebrale, lider in cauzele mortalitatii in randul romanilor

Romanii, in topul oamenilor care mor din cauza accidentelor vasculare cerebrale, asa numitele AVC-uri. Tara noastra ocupa printre primele locuri in lume in privinta mortalitatii din aceasta cauza, in conditiile in care, in fiecare an,10 la suta din populatia planetei moare in acest mod.

Medicii din intreaga lume au alcatuit un top al cauzelor de mortalitate in lume, AVC-urile plasandu-se pe locul al treilea, dupa bolile cardiovasculare si cancer. Situatiile Organizatiei Mondiale Sanatatii arata ca in tara noastra se inregistreaza aproximativ 300 de accidente vasculare cerebrale noi la suta de mii de locuitori, fata de o medie europeana de pana in 200 de AVC. 

Insa conform ultimelor date inregistrate la Organizatia Mondiala a Sanatatii , accidentele vasculare cerebrale vor deveni in urmatorii 20 de ani principala cauza a mortalitatii in lume, mergand pana la aproximativ opt milioane de morti in fiecare an.

Medicii specialisti sustin ca, dintre cei care sufera un accident vascular cerebral, doar o treime se recupereaza, si aceia dintre cei cu AVC in forma mai usoara, in timp ce o treime mor in primul an dupa accident, iar o alta o treime raman cu handicap permanent. 

Accidentele vasculare cerebrale se impart in doua categorii: cele ischemice, care au loc atunci cand un vas de sange care iriga creierul intrerupe alimentarea cu oxigen a celulelor nervoase din zona cerebrala respectiva, si cele hemoragice care se intampla atunci cand un vas de sange se sparge, provocand hemoragie cerebrala. 

Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arteriala, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat si lipsa de activitati fizice. 

Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia partiala, afectarea vederii si a gustului, incapacitatea de a inghiti si pierderea cunostintei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea