Social

Absolventii claselor a VIII-a au fost repartizati la licee

Repartizarea computerizata a elevilor in licee trebuia sa aiba loc, conform metodologiei aprobate de Ministerul Educatiei, vineri. In schimb, elevii au asteptat inca de joi sa afle la ce liceu au intrat, dupa traditia anilor trecuti, cand rezultatele admiterii s-au anuntat cu o zi mai devreme.

Rezultatele admiterii in liceu au fost afisate joi, cu o zi mai devreme, pe site-ul www. admitere .edu.ro.

Aproape 99% din absolventii claselor a 8-a care s-au inscris la admiterea in liceu au fost repartizati. Peste 130.000 dintre ei vor continua liceul, iar restul, de aproape 40.000, au fost repartizati in scoli de arte si meserii . Alti 2.300 de copii au ramas nerepartizati.

In total, in licee au fost admisi peste 131.000 de candidati, in vreme ce numarul celor intrati la scoli de arte si meserii este de 44.966, adica 25 la suta dintre cei care au completat fisa de inscriere .

Un procent de 78% dintre candidatii admisi au intrat la prima sau la a doua optiune de pe fisa de inscriere. Un numar de 16 elevi din intreaga tara au intrat la liceu cu media maxima, 10, potrivit rezultatelor repartizarii computerizate.

In urma repartizarii computerizate, 2.263 de elevi nu au fost repartizati, din cauza ca au avut medie prea mica sau au completat gresit fisa de inscriere. Astfel, desi aveau medie peste 7, un numar de 331 de candidati din intreaga tara nu au fost admisi din cauza greselilor la completarea fisei de inscriere.

Elevii nerepartizati vor putea participa la cea de-a doua sesiune de admitere, pentru care se fac inscrieri in intervalul 30 iunie-8 iulie, repartizarea computerizata urmand sa aiba loc pe 12 iulie.

Numarul locurilor ramase libere, dupa prima sesiune de admitere, este de 1.782 in licee si peste 30.000 in scoli de arte si meserii.

In topul national al liceelor, in functie de ultima medie de admitere, lider este Colegiul National Sf. Sava, din Bucuresti, unde ultimul candidat la profilul matematica-informatica a intrat cu 9,82, iar ultima medie pe toate profilurile liceului a fost 9,46. Pe locurile urmatoare, in acelasi clasament, se afla liceele Fratii Buzesti (Craiova), Traian ( Drobeta Turnu Severin ), Ovidius si Mircea cel Batran (Constanta).

Potrivit reprezentantilor ministerului, rezultatele obtinute de candidati la admiterea de anul acesta sunt mai slabe decat cele de anul trecut. In 2007, media maxima de admitere a fost obtinuta de 32 de elevi.

"Mediile sunt mai mici decat anul trecut, insa sunt mai realiste. Asta inseamna ca actualul sistem de admitere, prin care se intra la liceu tinandu-se cont de media generala a notelor obtinute la tezele cu subiect unic, care a avut o pondere de 50 la suta din nota finala, si de media generala de absolvire a claselor V-VIII, tot cu o pondere de 50 la suta din nota finala, este un sistem bun si obiectiv", a spus ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei.

Listele cu elevii admisi vor fi afisate la licee sambata, 28 iunie.

In intervalul 30 iunie-18 iulie, candidatii admisi vor trebui sa-si depuna dosarele de inscriere la liceele unde au intrat, altfel isi vor pierde locul.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea