Social

"Abjectu" si "Ozaness" blogurile romanesti din care se va face teatru

Blogosfera romaneasca n-a stiut, la finele anului trecut, ce i se pregateste. Trei navigatori de bloguri, dintre care doi actori ( Daniel Popa , manager de proiect, Laurentiu Banescu dar si Ana Sandoiu) i-au devorat continutul timp de trei luni de zile pentru a gasi “cele mai tari 3 bloguri din Romania pe care sa le transforme in piese de teatru de cate 30 de minute fiecare”. Ideea e europeana, apartine teatrului din Graz si s-a concretizat intr-un proiect ( Blog the Theatre ), care a implicat mai multe tari (Austria, Ungaria, Polonia , Italia si Romania, prin Teatrul Bulandra). Acesta si-a propus sa “cerceteze felul in care simte si gandeste generatia Internetului din tarile respective” pentru ca apoi “sa se investigheze locurile comune si diferentele”. Iar, in paralel, pornind de la premiza ca “teatrul exista si din nevoia de a simti si de a articula artistic tendintele societatii prezentului”, “realitatea” de pe bloguri va fi reflectata, intai, in piese, apoi in spectacole de teatru. Ideea, desi vaga, nu e deloc rea si, atunci cand demersul celor trei a devenit public, a starnit oarece entuziasm. Au ramas insa cel putin 2 aspecte nesatisfacute: „teoretic, intentia proiectului era ca un numar infinit de oameni din toata lumea sa interactioneze spulberand conditionarile unei sali de teatru”, ori forumul proiectului are cateva sute de accesari si impresionant de putine comentarii si voturi. Doi: orice pretentie de relevanta ori Reprezentativitate (pentru blogosfera autohtona etc.) e perfect subminata de conditiile de cautare “vitrege” ori supuse hazardului: 3 oameni in 3 luni. (N-au ingaduit, decat spre final, bloggerilor sa vina la randul lor cu propuneri).

“Cele mai tari bloguri”, din cele 30 finaliste, sunt:

“Abjectu” (blog de eventual publicitar frustrat si foarte creativ pe aceasta tema, unde cel mai “tare” e limbajul, pe alocuri savuros, pe alocuri insistent-demonstrativ; desemnat castigator de echipa de blogscouteri si de directorul Teatrului Bulandra) si “Ozaness” (blog de elfa, zana, emo), votat de internauti. Pe ce criterii “cele mai tari”, asta e foarte greu de stabilit. Scouterul Laurentiu Banescu ne-a explicat: adica cu potential dramatizabil, poate fi si un blog cu poze, de fapt orice poate fi pretext pentru ca un dramaturg sa scrie o piesa. Managerul de proiect, pe de alta parte, prefera blogurile care constituie deja piese de teatru (cu personaje bine conturate, cu intriga). Cu personaje stereotipe, as adauga, limbaj asemenea si final neasteptat – asta a facut furori, se pare. Intreg proiectul e cel putin artificial. Trei oameni cauta blogurile. Alti doi-trei dramaturgi sunt invitati sa scrie piesele. In cazul de fata “Stefan Peca si Maria Manolescu”, ne declara Daniel Popa, explicand ca “nu-si vor alege ei blogul”, “noi vom decide, Peca va scrie probabil pornind de la blogul elfei, el ar trebui sa poata scrie despre orice”. Apoi, 2-3 regizori fac spactacolele. Daniel Popa s-a numit pe sine si pe Ana Margineanu. Alexandru Darie l-a confirmat pe Popa. Un demers artistic coerent ar fi fost ca cei care cauta (si aleg pe criterii atat de subiective) sa si scrie, ori macar sa regizeze. Se pare ca, la Bucuresti, acest lucru se va intampla pe jumatate. Daniel Popa „se va ocupa pana la capat” de blogul “abjectu”, iar Peca va experimenta.

Bulandra underground

Pana in aprilie se vor scrie piesele, in mai, Bulandra le va produce. Apoi vor fi prezentate, in engleza, la Festivalul de la Graz, unde bloggerii, dramaturgii si regizorii vor primi premii in bani. Textul castigator va fi rescris si adaptat pentru un spectacol in sine, care va avea premiera la Graz. Independent, teatrul Bulandra va produce, in cadrul programului Bulandra Underground, lansat cu aceasta ocazie, o piesa si un spectacol pornind de la blogurile castigatoare (unul singur sau amandoua). Pentru mai multe detalii, accesati: site-ul proiectului si cele doua bloguri castigatoare: al “abjectului” si cel al elfei . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea