Social

A treia republica privata

Avem specialisti care sa ne repare toaletele si specialisti care sa ne indrepte Constitutia .
 
Singura problema e ca, desi defecta, Constitutia nu e toaleta. O toaleta defecta poate fi reparata de catre orice mester priceput, pentru ca exista un singur fel in care ea functioneaza corect. Oricine poate spune daca o toaleta isi face bine sau nu treaba, dar parerile despre o constitutie care functioneaza „cum se cuvine“ sunt impartite, iar priceperea mesterului - importanta, desigur - e totusi secundara.

Daca n-ar fi asa, lumea occidentala cel putin ar avea constitutii copiate la indigo, ca si toaletele. Nu e asa, insa. De tras apa, o tragi la fel in New York sau la Paris, dar de trait, traiesti dupa principii diferite - si discutabile.

Se poate argumenta, cu egala indreptatire, in favoarea constitutiei americane, dupa cum se poate argumenta si in favoarea celei franceze. „Nevoile“, in acest caz, sunt diferite de la o tara la alta, iar constitutia e chemata sa raspunda atat unor principii generale, cat si unor particularitati. Misia ultimei comisii prezidentiale este, asadar, una ingrata.

Intai, pentru ca nimeni n-o baga in seama. Preocupati, altminteri explicabil, de rezolvarea urgentelor - i.e., turul doi al alegerilor locale -, nevoile majore pe termen lung par mai putin importante. (Pentru a ramane in limitele metaforei toaletei, o retentie urinara pare, pe moment, mai importanta decat o constipatie , chiar daca cea din urma poate avea efecte secundare devastatoare in comparatie cu prima.)

In al doilea rand, specialistii convocati de Basescu - de a caror competenta si neutralitate nu am deocamdata motive sa ma indoiesc - sunt chemati sa rezolve o misiune de facto imposibila: sa ofere o solutie tehnica unei probleme care, deocamdata, n-a fost identificata decat negativ. Stim cu totii ca actuala Constitutie NU e buna, insa avem pro-bleme in a decide CUM anume ar trebui sa arate o constitutie potrivita nevoilor Romaniei.

Imi ingadui, asadar, o sugestie: in loc sa ne prezinte „o“ solutie „neutra“ (ceea ce, vorba ardeleanului, nu se exista), comisia lui Basescu sa ne prezinte mai multe variante, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei, in functie de principiile de baza, lasandu-ne pe noi, poporul asta stupid, vorba lui Brucan (nu Parlamentul), sa avem ultimul cuvant. Din aceasta perspectiva, Aurelian Craiutu, ca presedinte onorific al comisiei, poate juca un rol mai mult decat onorific. Iata manusa.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea